Twitter uvodi nova pravila političkog oglašavanja i u Evropi

Twitter uvjerava korisnike da će svoju politiku u oglašavanju političkih kampanja primjenjivati i u Indiji i Australiji (EPA)

Twitter je najavio da će i u Evropi od 11. marta važiti njihova nova pravila za političko oglašavanje, koja je uveo tokom unutarstranačkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama.

To praktično znači da svako može vidjeti oglase postavljene na Twitteru za koje je dato odobrenje stranci ili kandidatu na Twitterovom Centru za transparentnost oglasa, sa svim potrebnim detaljima, što će omogućiti korisnicima da lakše identificiraju oglase za političke kampanje, kao i da vide ko ih je platio, prenosi Reuters.

Nova pravila donesena su prije veoma važnih izbora za Evropski parlament u maju zbog straha od ruske kampanje za dezinformiranje biračkog tijela posredstvom društvenih mreža, prenosi Tanjug.

Pritisak na društvene mreže

Društvene mreže, kao što su Twitter i Facebook, pod pritiskom su da učine više u borbi protiv lažnih vijesti i širenja ekstremizma i propagande na internetu, a Evropska unija sve je zabrinutija zbog uloge Rusije.

Twitter uvjerava korisnike da će svoju politiku u oglašavanju političkih kampanja primjenjivati i u Indiji i Australiji, koje će također uskoro na birališta.

Te mjere preduzimaju se nakon reagiranja na navodno miješanje Rusije tokom američke predsjedničke kampanje 2016, kada su Facebook, Twitter i Google na svojim stranicama pronašli sadržaje za koje se sumnja da su ih finansirali ruski interesni krugovi, što je Rusija više puta negirala.

Izvor: Agencije