Twitter u borbi protiv promoviranja terorizma

Pravila korištenja Twittera zabranjuju nasilne prijetnje i promociju terorizma (Reuters)

Društvena mreža Twitter objavila je da je od polovice 2015. zatvorila 360.000 računa koji promoviraju terorizam.

Od toga, u posljednjih šest mjeseci Twitter je zatvorio 235.000 računa, prenosi Hina.

Pravila korištenja te društvene mreže zabranjuju nasilne prijetnje i promociju terorizma.

“Dnevna zatvaranja računa u porastu su za 80 posto u odnosu na prošlu godinu, a najviše ih ima nakon terorističkih napada čiji se broj povećao posljednjih mjeseci”, navode iz Twittera u poruci objavljenoj na službenom blogu kompanije.

Dodavši kako posao nije završen, uprava Twittera naglašava da je znatno smanjeno vrijeme potrebno da se zatvore računi o kojima je dojavljeno, što smanjuje i mogući broj pratilaca  koje vlasnik računa može sakupiti.

Propaganda ISIL-a

Ranije je objavljeno da američke vlasti, u saradnji s internetskim divovima, pojačavaju pokušaje suprotstavljanja online propagandi grupe Islamska država Irak i Levant, no nije izvjesno koliko su oni uspješni.

Objavom vrhunski produciranih videosnimaka svojih pristalica u borbi ili ubijanja zatočenika, ISIL već dugo koristi internet i društvene mreže kako bi privukao simpatizere te poticao na izvođenje terorističkih napada.

Internetski divovi Twitter i Facebook rade na zatvaranju korisničkih računa pripadnika te grupe, iako se oni ponovno pojavljuju pod novim imenima.

Izvor: Agencije