Twitter suspendirao nalog savjetnika saudijskog dvora

Al-Qahtani je smijenjen s dužnosti zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu novinara Jamala Khashoggija (Arhiva)

Američka društvena mreža Twitter suspendirala je račun bivšeg savjetnika saudijskog dvora Sauda al-Qahtanija u petak, gotovo godinu otkad je smijenjen s dužnosti zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu novinara Washington Posta Jamala Khashoggija, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Twitter je uklonio i račune povezane sa saudijskim “državnim medijskim aparatom” i druge račune u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Egiptu koji su odašiljali prosaudijske poruke, navodi se u objavi na blogu tog internetskog giganta.

Qahtani, blizak saradnik prestolonasljednika Mohammeda ibn Salmana, upravljao je medijskim centrom na saudijskom dvoru, kao i “elektroničkom vojskom”, zaduženom za zaštitu imidža Saudijske Arabije i napad na internetske neprijatelje. 

Nije ništa objavio na Twitteru od 22. oktobra prošle godine, netom nakon što je otpušten, ali su izvori rekli za Reuters da je zadržao znatan utjecaj van očiju javnosti.

Iako je saudijski javni tužilac rekao da je Qahtani učestvovao u planu repatrijacije Khashoggija, zvaničnici su odbili otkriti je li uhapšen, a izvori kažu da se njemu ne sudi za ubistvo.

Mreža od 4.258 profila

Američka društvena mreža suspendirala je veliku mrežu od 4.258 profila za koje je navela da su djelovali iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koristili lažna imena i objavljivali sadržaje uglavnom o Kataru i Jemenu.

Twitter je suspendirao i šest drugih računa povezanih sa saudijskom vladom, koji se su predstavljali kao nezavisni mediji, “istovremeno tvitajući narative sklone saudijskoj vladi”, rekli su iz Twittera.

Uklonjena je i mreža 267 računa iz UAE-a te Egipta koji su učestvovali u “višeznačnoj informacijskoj operaciji” protiv Katara i Irana i objavljivali poruke podrške saudijskoj vladi.

Novinar Khashoggi, nekad blizak režimu u Rijadu, a poslije disident koji je pisao i za američki dnevnik The Washington Post, ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra prošle godine.

To ubistvo otežalo je odnose zapadnih država s bogatom monarhijom, najvećom svjetskom izvoznicom nafte, koja je veliki kupac zapadnog oružja.

Izvor: Agencije