Twitter slavi šesti rođendan

Twitter je korišten za organizaciju protesta u arapskom svijetu u protekloj godini (Twitter)

Twitter, mikroblog servis korišten za objavljivanje informacija u represivnim režimima, kao i u svakodnevnoj komunikaciji oko 100 miliona korisnika širom svijeta, prvi put je testiran prije šest godina u američkoj kompaniji Odeo.

Američki softverski inženjer i biznismen Jack Dorsey testirao je Twitter kao SMS servis koji je namjeravao koristiti za komunikaciju sa malom grupom ljudi.

“Vidjeli smo riječ ‘twitter’ i bila je baš perfektna. Definicije te riječi su ‘kratka erupcija informacija’ i ‘cvrkut ptica’, a to je upravo ovaj servis”, kazao je Dorsey.

Kada je pjevač Michael Jackson preminuo u junu 2009. godine, Twitterovi serveri su oboreni kada je oko 100.000 korisnika svakog sata  u svoje statuse upisivalo njegovo ime.

Twitter je prvi put pušten u javnu upotrebu 15. jula 2006, a postao je zasebna kompanija u aprilu 2007. godine.

Poruke od 140 karaktera koje se popularno nazivaju “tweets” neki smatraju odgovornima za oganizaciju i širenje informacija o protestima Pokreta zelenih i protesta u arapskom svijetu u protekloj godini, koje se nekada u javnosti nazivaju “Twitter revolucijama”.

Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost pri Ujedinjenim narodima (UN) Mark Pfeifle predložio je da Twitter, zbog uloge u Pokretu zelenih,  dobije Nobelovu nagradu za mir.

Korisnici Twittera objavljuju najveći broj poruka tokom događaja koji plijene pažnju javnosti, poput sportskih turnira ili vijesti sa estrade.

Potez ka cenzuri

Tokom Ženskog svjetskog kupa u nogometu 2011. godine objavljivano je 7.196 poruka u sekundi u vrijeme finala između Japana i Sjedinjenih Američkih Država.

Kada je pjevač Michael Jackson preminuo u junu 2009. godine, Twitterovi serveri su oboreni kada je oko 100.000 korisnika svakog sata  u svoje statuse upisivalo njegovo ime.

Twitter je u januaru najavio da je promijenio tehnologiju koja će omogućiti da se poruke cenzuriraju u određenim zemljama te tako zabrinuo javnost da na ovaj način narušava slobodu govora.

Twitter je tom priliko saopćio  da u svojoj globalnoj ekspanziji ova kompanije ide u “zemlje koje imaju drugačije ideje o slobodi izražaja”.

“Neke zemlje se toliko razlikuju od naših ideja da mi tamo ne bismo opstali.”

Kompanija je kazala da će nove mogućnosti biti unapređenje u odnosu na staru tehnologiju u kojoj su se tweetovi zauvijek brisali.

Vrijednost Twittera procijenjena je na 8,4 milijarde dolara u decembru 2011. godine, u vrijeme kada je saudijski princ Alwaleed bin Talal investirao 300 miliona dolara u ovu kompaniju.

Izvori: Al Jazeera i agencije