Twitter sakrio, Facebook uklonio Trumpov post

video je sadržavao lažne tvrdnje o navodnoj imunosti određene grupe na COVID-19, objavio je glasnogovornik Facebooka (EPA)

Popularna društvena mreža Facebook uklonila je u srijedu video na kojem američki predsjednik Donald Trump govori da su djeca „gotovo imuna na COVID-19“, uz obrazloženje da su njime prekršena pravila kompanije protiv širenja dezinformacija o korona virusu.

„Taj video je sadržavao lažne tvrdnje o navodnoj imunosti određene grupe na COVID-19, što je kršenje naše politike usmjerene protiv širenja dezinformacija o toj bolesti“, objavio je glasnogovornik Facebooka, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Isječak iz intervjua

Slična poruka nalazila se i na videu koji je objavila Trumpova kampanja na Twitteru, a koja je iz istih razloga sakrivena.

Na postu se nalazio video-klip sa isječkom iz intervjua koji je Trump dao za Fox & Friends, a na kojem američki predsjednik tvrdi da su djeca „skoro imuna“ na bolest.

Američki centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti tvrdi da većina slučajeva zaraze do sada otpada na odrasle, ali da su bolesna i djeca, te da mogu prenijeti virus na druge.

Bijela kuća nije komentirala ovaj potez Facebooka.

Izvor: Agencije