Twitter razmatra uvođenje pretplate

U četvrtom lanjskom tromjesečju Twitter je zabilježio najsporiji rast prihoda od osnivanja (AP)

Twitter razmatra izradu premium verzije svog popularnog Tweetdeck interfejsa namijenjenog profesionalcima, objavila je kompanija, otvorivši mogućnost da prvi put počne naplaćivati pretplatu od dijela korisnika.

Kao i većina ostalih društvenih mreža, Twitter se od osnivanja prije 11 godina usredotočio na izgradnju široke mreže korisnika besplatnih usluga, a podrška je dolazila od oglašavanja.

Prošlog mjeseca kompanija je objavila kako ima 319 miliona korisnika širom svijeta.

No, za razliku od mnogo većeg Facebooka, Twitter nije uspio privući dovoljno prihoda od oglašavanja kako bi poslovao sa dobiti, čak ni zahvaljujući tvitovima američkog predsjednika Donalda Trumpa i drugih slavnih osoba, zbog čega je ta mreža u stalnom središtu pažnje.

Naknada bi mogla doći od nove verzije aplikacije Tweetdeck, postojećeg interfejsa koji pomaže korisnicima u upotrebi Twittera.

Konstantan pad profita

Twitter provodi istraživanje “kako bi procijenio interes za novu, poboljšanu verziju Tweetdecka”, izjavila je ranije glasnogovornica Brielle Villablanca.

Nema naznaka da Twitter razmatra naplaćivanje naknada od svih svojih korisnika.

Druge društvene mreže, poput Microsoftovog LinkedIna, imaju više nivoa članstva, što uključuje i pretplate, čime korisnici ostvaruju pristup većem broju podataka.

U četvrtom lanjskom tromjesečju Twitter je zabilježio najsporiji rast prihoda od osnivanja prije 11 godina, pri čemu prihodi od oglašavanja padaju godinu za godinom.

Prošle se godine na finansijskim tržištima nagađalo o prodaji Twittera, no nije bilo nikakvih konkretnih ponuda.

Izvor: Agencije