Twitter priča: Tito, trebamo tvoj povratak!

U jednom postu Tito se jednostavno opisuje kao "kralj" (EPA)

Na današnji dan umro je “najveći sin Jugoslavije” kako godinama obožavatelji laskaju predsjedniku SFRJ Josipu Brozu Titu. Za života bio je markantna i harizmatična ličnost, a u godinama poslije smrti, posebice nakon raspada Jugoslavije, na Titov račun izrečeno je mnogo neutemeljnih kritika.

Ali, da Titova popularnost i poštovanje među običnim ljudima nije ništa manje nego u vrijeme kada je bio živ svjedoče salve pohvala koje se mogu danas pročitati na društvenim mrežama.

Tita se opisuje ka “heroja socijalizma” i “najvećim predsjednikom na ovim prostorima” a u nekoliko postova jasno je rečeno da je društvima nastalim na uništenim temeljima njegovg državničkog projekta neophodan Titov povratak.

U jednom postu Tito se jednostavno opisuje kao “kralj”.

U jednom postu slikovito je pokazan Titov životni put s porukom o neophodnosti njegovog povratka.

Podsjećalo se i na vremena kada je Tito bio važna politička figura u svijetu i na susrete koje je imao sa Castrom i Che Guevarom.

Ili jednostavno o Titu govorilo kao o “legendi socijalizma”.

Na dan kada je umro Josip Broz Tito neki su se jednostavno prisjetili čemu je sve Tito “kumovao” u svom dugom i bogatom političkom životu.

U jednom tweetu korisnik društvene mreže podsjetio je na riječi kojima je vođa palestinskog PLO-a Yasser Arafat opisao jugoslovenskog predsjendika.

I na kraju jednim nostalgičnim postom korisnik je objavom snimka sa Titove sahrane jednostavno zaključio “Nekada smo bili nešto”.

Josip Broz Tito umro je na današnji dan prije 39 godina a deceniju iza njegove smrti država koju je stvorio u borbamama Drugog svjetskog rata uništena je u nizu krvavih ratova. Tita se često opisuje kao veilkog državnika i lidera i čovjeka koji je uspio pobjediti nacizam u otvorenoj vojnoj konfrotaciji. Osim partizanske borbe i pobjede u Drugom svjetskom ratu bio je prepoznatljiv kao jedini državnik koji se usprotivio Staljinovom hegemonizmu a kasnije je bio osnivač Nesvrstanih.

Izvor: Al Jazeera