Twitter priča: Hoće li biti uklonjeni dokazi o ubistvu Slaviše Krunića?

Ubijeni biznismen Slaviša Krunić bio je vlasnik nekoliko kompanija (Arhiva)

Slaviša Krunić, biznismen iz bosanskohercegovačkog grada Banja Luka, direktor kompanija Sector Security i Žitoprodukt ubijen je sinoć u blizini porodične kuće u naselju Glamočani, u općini Laktaši.

U pucnjavi su ubijeni i jedna od Krunićevih pratilaca, drugi je ranjen, a ubijen je i jedan od napadača.

Policiji se oko 22:43 sati obratila ženska osoba i prijavila da je u mjestu Glamočani, na vikendici, vlasništvo Slaviše Krunića, došlo do pucnjave i da ima ranjenih, a na mjestu događaja zatekli su više mrtvih i ranjenih osoba.

Mediji u BiH, pozivajući se na nezvanične izvore, tvrde da je Krunić ubijen je klasičnoj sačekuši na porodičnom imanju.

Mnogi korisnici društvene mreže Twitter iskazuju žaljenje zbog smrti ovog biznismena, ali se i pitaju zašto odmah nije objavljen i identitet ubijenog napadača:

Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine u nekoliko tweetova se osvrnuo na ubistvo istaknutog Banjalučanina:

Izraze saučešća iskazao je i bivši šef Centra službi bezbjednosti (CSB) Sarajevo Dragan Mioković koji je ukazao na patriotizam ubijenog Banjalučanina.

Po mnogima, Krunić je zaslužan za brojne poslovne i ljudske uspjehe…

Neki ukazuju na činjenicu da se često znao usprotiviti politici aktuelnih vlasti u bh. entitetu Republika Srpska i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Glavni urednik agencije Patria Armin Aljović podsjeća na Krunićeve poruke Dodiku:

Šta ovo znači za sigurnost u državi, uz stvaranje rezervnog sastava policije, pita se jedna korisnica Twittera:

Istaknuti kolumnista Dragan Bursać na Facebooku je ukazao na neke aspekte sinoćnjeg zločina:

Još neke objave na ovoj društvenoj mreži privlače pažnju:

Krunićeve kompanije objavile su kako je jedan od ubijenih zaposlenik Žarko Pavlović, dok agencije prenose kako je ubijen i Željko Kovačević iz Banje Luke koji se sumnjiči da je jedan od napadača.

Kovačević je od ranije poznat policiji. Hapšen je u februaru 2011. godine u akciji „Strijelac“, a policija je na porodičnom imanju pronašla 452 predmeta za koja se sumnjalo da su ukradena. Zbog toga je u međuvremenu osuđen prvostepenom presudom na pet godina zatvora.

Također, ranije je pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora zbog razbojništva, a u KPZ Foča odležao je devet i po godina. Nakon toga zbog provala je osuđen na pet godina zatvora, ali nije upućen na izdržavanje kazne jer mu Osnovni sud u Banjoj Luci nije otkucao rješenje presude, zbog čega je jedan sudija disciplinski kažnjen.

Izvor: Al Jazeera