Twitter označio Trumpovu poruku kao potencijalno obmanjujuću

Donald Trump je u više navrata kritizirao glasanje putem pošte, tvrdeći da će to dovesti do široko rasprostranjene prevare (EPA)

Kompanija Twitter označila je kao potencijalno obmanjujuću poruku američkog predsjednika Donalda Trumpa na toj mreži, u kojoj on tvrdi da postoje veliki problemi i odustupanja u slučaju glasanja putem pošte širom SAD-a.

Twitter je uz to objavio izjavu o odricanju od odgovornosti, u kojoj navodi da je riječ o spornom i potencijalno obmanjujućem postu.

“Veliki problemi i neslaganja s glasanjem putem pošte širom SAD-a. Moramo imati konačan ukupan iznos 3. novembra”, naveo je Trump na Twitteru u ponedeljak, prenosi Reuters, ističući da američki predsjednik nije dao dokaze za takve tvrdnje.

Prijevremeno i glasanje putem pošte

U izjavi o odricanju od odgovornosti, koju je objavio Twitter, navodi se da su “neki ili svi sadržaji podijeljeni u ovom tvitu sporni i da mogu dovesti u zabludu o načinu učešća na izborima ili u drugom građanskom procesu”.

Uz tu izjavu, Twitter je objavio link ka stranici na kojoj se navodi da je glasanje putem pošte legalno i sigurno, prenosi Tanjug.

U mnogim saveznim američkim državama produženo je prijevremeno i glasanje putem pošte uoči predsjedničkih izbora 3. novembra, pošto neki Amerikanci nastoje izbjeći gužve na biračkim mjestima tokom pandemije korona virusa.

Trump je u više navrata kritizirao glasanje putem pošte, tvrdeći da će to dovesti do široko rasprostranjene prevare, dok su demokrate tvrdile da je takvo glasanje sigurna i pouzdana alternativa ličnom glasanju.

Izvor: Agencije