Twitter blokirao naloge kubanskih zvaničnika i medija

Kuba, Zastava
Kuba je počela zadnjih godina brzo razvijati pristup internetu, a prošlog decembra je uvela i mobilni internet (EPA)

Američka društvena mreža Twitter blokirala je profile lidera Komunističke partije Kube Raula Castra, njegove kćeri Mariele Castro i vodećih kubanskih državnih medija, napisali su državni mediji na svojim internetskim stranicama, prenosi agencija Reuters.

Blokirani su i deseci profila novinara kubanskih državnih medija, kao i službeni profil Ministarstva komunikacija.

Twitter nije objasnio ovaj korak, niti je izdao ikakvo upozorenje, prenosi Tanjug.

Agencija dodaje da iz kompanije Twitter nisu odgovorili na molbu za komentar.

Pitanje cenzure

Potez Twittera dogodio se u trenutku kada je kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel u obraćanju naciji na državnoj televiziji upozorio na energetsku krizu izazvanu američkim sankcijama.

Udruženje novinara Kube ovo je nazvalo “masovnom cenzurom” i podsjetilo da je Twitter i u prošlosti suspendirao individualne profile, koji su ponovo proradili.

“Ono što je novo je opseg ovog jasno planiranog čina u cyber ratu, usmjerenog da ograniči slobodu govora kubanskih institucija i građana i da ušutka vođe revolucije”, navodi Udruženje u priopćenju.

Pojedini neovisni novinari ironično su komentirali činjenicu da se Vladini dužnosnici koji imaju monopol u javnom prostoru i tradicionalnim medijima u jednopartijskoj državi žale na cenzuru.

Neovisno novinarstvo u Kubi se tolerira, ali nije legalno, a portali nekoliko alternativnih medija su blokirani.

Kubanci moraju koristiti virtualne privatne mreže kako bi im pristupili.

Kuba se nalazi na listi od 10 zemalja s najvećom cenzurom, koju je ovog tjedna objavio Odbor za zaštitu novinara iz New Yorka.

Brzi razvoj pristupa internetu

Ta zemlja koja je dugo bila jedna od najmanje povezanih zemalja na svijetu, počela je posljednjih godina brzo razvijati pristup internetu, a prošlog prosinca je uvela i mobilni internet.

Kubanski dužnosnici su se prošle godine masovno počeli pojavljivati na Twitteru, nakon što je predsjednik otvorio profil i pozvao ih da budu više u dodiru s narodom.

Pojedini dužnosnici odgovaraju na komentare građana, dok većina samo prosljeđuje službena priopćenja, navodi Reuters.

Izvor: Agencije