Tvornica Revoz: Bez ugovora ostalo više od 400 radnika

Prvi na udaru naći će se radnici koji su zaposleni na određeno vrijeme preko agencija za zapošljavanje (Petar Glebov / Pixsell)

U slovenskoj fabrici Revoz, koja proizvodi automobile marke Renault, ugovori o radu neće biti produženi za više od 400 radnika zbog korona krize, a među njima 90 posto su radnici iz Hrvatske, piše Jutarnji list, koji za izvor navodi portparolku Revoza Nevenku Bašek Zildžović.

Najveća slovenska kompanija sa sjedištem u Novom Mestu, koja ima francuskog vlasnika, zapošljava oko 3.200 ljudi, a odluku o otkazima donijela je zbog jakog pada potražnje, odnosno stanja na tržištu automobila u svetu, što je direktna posljedica krize izazvane COVID-om 19, navode u Upravi firme.

Prvi na udaru naći će se radnici koji su zaposleni na određeno vrijeme preko agencija za zapošljavanje, a osim domaće radne snage i radnika iz Hrvatske, ima i državljana Bosne i Hercegovine.

Pad proizvodnje za 150 automobila

Zbog epidemije, Revoz je sredinom marta zaustavio proizvodnju na šest sedmica a rad pogona je obnovljen početkom maja.

U Revozu se proizvode modeli Clio, Twingo i električni Smart Forfour. Slovensko tržište može da apsorbuje vozila proizvedena u 24 sata, a sve je namijenjeno tržištima Francuske, Njemačke i Italije.

Ukidanjem treće smjene u fabrici, proizvodnja će pasti za 150 automobila pa će sa traka silaziti nešto više od 600 vozila dnevno, navodi Jutarnji.

Dio zaposlenih, koji za to imaju uvjete, moći će otići u mirovinu, u sklopu tzv. mekog otpuštanja, te u dogovoru socijalnih partnera i dijalogu sa sindikatom zaposlenih.

Izvor: Mediji