Oglasi

Tvorac interneta: Spriječiti disfunkcionalnu budućnost weba

Tim Berners-Lee upozorio je da je potrebna globalna akcija kako bi se zaustavilo posrnuće weba u disfunkcionalnu budućnost.
Berners-Lee je rekao da je proteklih godina shvatio kako načela otvorene mreže moraju biti zaštićenaEPA

Izumitelj svjetske internetske mreže Tim Berners-Lee upozorio je da je potrebna globalna akcija kako bi se zaustavilo posrnuće weba u disfunkcionalnu budućnost.

Rekao je to povodom obilježavanja 30 godina otkad je dao prijedlog za pokretanje weba, prenosi Tanjug.

Berners-Lee je kazao da su ljudi, nakon skandala s Cambridge Analytikom, koja je došla do ličnih podataka 87 miliona korisnika Facebooka, shvatili da njihovi podaci mogu biti "izmanipulirani".

Ipak, smatra da se problemi poput zloupotrebe podataka, hakiranja i dezinformacija mogu riješiti.

U otvorenom pismu objavljenom u utorak izumitelj World Wide Weba priznao je da su mnogi sumnjali da svjetska mreža može biti "snaga dobra".

Širenje gadosti i dezinformacija

"Veoma sam zabrinut zbog širenja gadosti i dezinformacija", rekao je.

Berners-Lee je, ipak, kazao kako misli da ljudi počinju bolje razumijevati rizike s kojima se suočavaju kao korisnici mreže.

Dodao je da je proteklih godina shvatio da načela otvorene mreže moraju biti zaštićena.

Berners-Lee ima plan: ugovor za web kako bi se stvari vratile na pravi put, ali on zavisi i od toga da vlade i korporacije urade svoj dio posla te da ih korisnici mreže pritisnu da reagiraju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.