Oglasi

Tvorac antivirusa McAfee uhapšen u Gvatemali

Amerikanac pobjegao iz Belizea gdje je, kako je kazao, bio osumnjičen za ubistvo komšije.
McAfee: Premijer Belizea izjavio kako sumnja da je Amerikanac mentalno nestabilanReuters

Osnivač kompanije za proizvodnju softwarea John McAfee uhapšen je u Gvatemali zbog nelegalnog ulaska u državu, nekoliko sati nakon što je izjavio kako je zatražio azil u ovoj centralnoameričkoj državi, prenose agencije.

Ministar unutrašnjih poslova Mauricio Lopez Bonilla je kazao kako je policija privrela McAfeeja u hotelu u bogataškom dijelu Guatemala Cityja, uz pomoć agenata Interpola. Bonilla nije dao više detalja o akciji.

Tokom srijede je McAfee kazao kako je formalno zatražio azil u Gvatemali, rekavši kako je žrtva Tužilaštva susjednog Belizea, gdje su zvaničnici kazali kako se nalazi među sumnjivim osobama za ubistvo komšije.

McAfee je u srijedu navečer po lokalnom vremenu odveden u staru trospratnu zgradu u koju se inače smještaju migranti koji ilegalno uđu u Gvatemalu.

Ovaj 67-godišnjak nalazi se u bjekstvu iz Belizea od prošlog mjeseca, nakon što je bio na ispitivanju zbog ubistva susjeda iz vatrenog oružja.

McAfee je tražen zbog moguće povezanosti sa ubistvom Gregoryja Vianta Faulla koji je ubijen početkom novembra na otoku koji pripada Belizeu.

Faullov dom se nalazi nedaleko od posjeda gdje je McAfee držao nekoliko bučnih pasa i naoružano osiguranje, te gdje su mu dolazile mlade žene sa kopna.

McAfee je priznao kako se Faull žalio zbog pasa, ali je negirao da je usmrtio komšiju.

Blog o bjekstvu

Nekoliko pasa je otrovano kratko prije ubistva Faulla. McAfee je negirao da je uradio bilo šta pogrešno, te da mu se tuži jer je odbio dati donacije lokalnim političarima.

Amerikanac je nestao na nekoliko sedmica nakon što je policija objavila da traga za njim, premda je privukao svjetsku pažnju objavljujući detalje o svom životu u bjekstvu kroz blog i kroz telefonske razgovore sa novinarima.

Porodica Faull je, putem predstavnika, kazala kako je priča o ubistvu njihovog člana nestala u medijskoj pomami izazvanoj McAfeejevim manipulacijama medijima putem telefonskih poziva, mailova i objavama na blogu.

McAfee je ove sedmice ušao u Gvatemalu i izjavio za agenciju AP kako je formalno aplicirao za azil u srijedu.

Zvaničnici Belizea su negirali kako se vodi postupak protiv McAfeeja, dok je premijer države izjavio kako sumnja da je Amerikanac mentalno nestabilan. Policija Belizea je saopćila kako nema naloga za hapšenje McAfeeja.

McAfee, tvorac antivirus programa koji nosi njegovo ime, vodio je ekscentričan životni stil otkako je prodao svoj udio u kompaniji i preselio prije tri godine u Belize zbog manjeg poreza.

Izvor: Agencije