Tuzlanski radnici počeli štrajk glađu

Blizu 30 radnika preduzeća Tuzla Kvarc počelo je štrajk glađu u krugu fabrike u Tuzli.

Traže da im se vrati koncesija za iskopavanje kvarcnog pijeska. Od februara prošle godine obustavljen je rad u toj fabrici, a radnici nisu primili plate. Smatraju da je oduzimanje koncesija neka vrsta urote protiv njih, jer su prethodno prijavili korupciju.

U sindikatu ove fabrike tvrde da je zamjenik ministra energetike i rudarstva Tuzlanskog Kantona tražio 15 hiljada eura za dodjelu koncesije.

“Svim institucijama smo se obraćali, ali, nakon one korupcije, sva su nam vrata zatvorena. Svugdje smo bili, imali smo i sastanaka, ali jednostavno niko nas ne kontaktira. Tužiteljstvo u BiH poštujemo i cijenimo i nek radi svoj posao“, kazao je Senad Mehanović iz sindikata radnika Tuzla-Kvarc.

Zamjenik ministarstva energetike

Al Jazeerina reporterka Natalija Lučić je izvijestila da je ta firma imala koncesiju od 2005. do 2010. godine.

“Nakon toga su ušli u proceduru dobijanja koncesije koje inače izdaju na period od pet ili deset godina. Uprava je komunicirala sa Vladom Tuzlanskog kantona, sa Ministarstvom energetike i rudarstva tog kantona i sa ostalim nadležnim institucijama. Oni su svo to vreme radili. Godine 2011. je sa radnicima stupio u kontakt zamenik ministra energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona koji je tražio 15 hiljada eura kako bi ubrzao taj proces“, izvijestila je ona.

Zamjenik generalnog direktora Tuzla-Kvarc Zlatan Velagić je kazao da su oni obavještavali čelnike ministarstva o zamjeniku i tek kada su vidjeli da nema rezultata, onda su slučaj predali tužiteljstvu i čovjek je uhapšen.

Izvor: Al Jazeera