Tuzla dobija Roditeljsku kuću za oboljelu djecu

S današnje promocije u Tuzli: Pretpostavlja se da će sljedeće godine Roditeljska kuća otvoriti vrata (Anadolija)

U Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla danas je predstavljena ideja o izgradnji Roditeljske kuće u kojoj bi bila smještena djeca koja se liječe od teških bolesti i njihovi roditelji, a koji ne žive u tom bh. gradu.

Roditeljska kuća bila bi u neposrednoj blizini Klinike, a vrijednost investicije iznosi približno 700.000 KM (350.000 eura), prenosi agencija Anadolija.

Behrudin Zahirović roditelj je dječaka koji je obolio u petoj godini. Operacija tumora obavljena je u Sarajevu, gdje se odvijalo i liječenje, koje je trajalo pola godine. Zahirovićev sin danas je srednjoškolac, a na kontrole ide jednom godišnje.

U vrijeme kad je mlađi Zahirović obolio u Sarajevu nije postojala Roditeljska kuća, koja je osnovana prije tri godine zahvaljujući Udruženju “Srce za djecu oboljelu od raka”, koje je inicijator gradnje i tuzlanske Roditeljske kuće, tako da je ta porodica iznajmljivala stan u blizini bolnice.

“Morao sam naći stan, bili smo u stanu supruga, dijete i ja i, kada ga puste, ujutro ga opet dovedemo na kliniku i normalno da mnogo znači”, izjavio je Zahirović.

Nastavak edukacije

Kako navodi Amila Latifagić, šefica Odjeljenja za hematologiju i onkologiju u Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla, u protekle dvije godine imali su 26 novootkrivenih maligniteta u dječijoj dobi, a najčešće su to akutne leukemije, tumori centralnog nervnog sistema i limfomi, odnosno tumori limfnih žlijezda.

“Najčešće se javljaju u dobi oko pete godine i u periodu puberteta, eventualno u periodu prelaska u adolescentno doba, negdje oko 13, 14. i 15. godine. Kod nas su takvi statistički podaci, a kada je pol u pitanju, nešto češće obolijevaju dječaci, a kada je u pitanju simptomatologija koja se javlja u vrijeme dijagnostikovanja, ona nije različita od drugih vrsta bolesti. To su obično temperatura, bljedilo, bolovi u abdomenu i kostima, šepanje, povraćanje, glavobolja”, navela je ona.

Načelnik Klinike za dječije bolesti Edin Husarić naveo je da će se i u sljedećem periodu na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju nastaviti s edukacijom kadrova iako su i dosadašnji rezultati veoma dobri. 

“Znamo da se, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu godišnje otkrije 300.000 nove djece s malignim oboljenjima, gdje je procenat izlječenja 80 do 90 procenata. Rezultati naših liječenja su približni svjetskim statistikama”, izjavio je on.

Pristižu donacije

Fikret Kubat, direktor Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, optimističan je u vezi s početkom gradnje i ističe da bi nova roditeljska kuća vrata mogla otvoriti sljedeće godine. Novčane donacije za izgradnju kuće, naveo je Kubat, već su počele pristizati.

Gradnja prvog objekta, u Sarajevu, koštala je 1.200.000 KM (600.000 eura) i trenutno se finansira iz grantova koje Udruženje dobija od institucija vlasti i prijatelja Udruženja.

“Ovdje u Tuzli, objekt će koštati oko 700.000 KM. Mi već imamo određena sredstva, tako da očekujemo od naših dosadašnjih donatora i institucija vlasti, privrednika, da ćemo ta sredstva obezbijediti i, imajući u vidu da smo u Sarajevu pokazali koliko je taj objekt važan, da on može da funkcioniše, da je preko 150 djece i porodica boravilo u kući, ne sumnjam da ćemo uspjeti realizovati to”, naveo je Kubat.

Izvor: Agencije