Tužiteljstvo istražuje potpredsjednika Hrvatskog sabora

Milijan Brkić
Miljan Brkić je u policiji ispitan u svojstvu osumnjičenika, jer je presretao elektronsku poštu bivše supruge (Al Jazeera)

Osječko Općinsko državno odvjetništvo pokrenulo je istraživanje protiv zamjenika predsjednika Hrvatske demokratske zajednice i potpredsjednika Hrvatskog sabora Milijana Brkića i njegova brata Joze te dvojice osumnjičenika iz “afere SMS”, bivšeg policijskog informatičara Franje Varge i Brkićeva kuma Blaža Curića, a cjelokupno istraživanje bit će tajno, izvijestilo je tužiteljstvo u četvrtak.

Ne navodeći imena okrivljenika, Općinsko državno odvjetništvo je priopćilo da je, u povodu zaprimljene kaznene prijave Policijskog nacionalni ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – PNUSKOK, otvorilo istraživanje protiv četvorice osumnjičenika, zbog osnovane sumnje u  kaznena djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka te poticanja i pomaganja u tome kaznenom djelu.

“Postoji osnovana sumnja da su navedena kaznena djela počinjena od lipnja 2015. godine do 20. rujna 2018. godine u Belišću i Zagrebu, na štetu četiri osobe (1970, 1989, 1977. i 1988.) praćenjem prijenosa, pristupom i snimanjem sadržaja njihovih korisničkih računa, odnosno pribavljanjem podataka potrebnih za pristup korisničkim računima”, ističu u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske – DORH.

Tajnost istraživanja

Napominju kako je, na temelju naloga osječke općinske državne odvjetnice, “određena tajnost cjelokupnog istraživanja u ovom kaznenom predmetu, radi zaštite osobnog života oštećenica”.

Prema medijskim navodima, Milijan Brkić prethodno je u policiji ispitan u svojstvu osumnjičenika, jer je presretao elektronsku poštu svoje bivše supruge, koristeći usluge bivšeg informatičara Ministarstva unutarnjih poslova Franje Varge, optuženoga u “aferi SMS”.

Prema neslužbenim informacijama, do tih je saznanja policija došla tijekom pretraga računala i dokumentacije izuzete u slučaju protiv Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede i Brkićeva kuma Blaža Curića, koje Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – USKOK u “aferi SMS” tereti zbog sprječavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu.

Hrvatska je policija u ponedjeljak, ne otkrivajući identitete, izvijestila da je podnijela kaznenu prijavu zbog kaznenih djela “protiv računalnih sustava, programa i podataka na štetu više osoba” protiv Milijana Brkića i njegova brata Joze te Franje Varge i Blaža Curića.

Karmen Brkić, bivša supruga zamjenika predsjednika HDZ-a, u ponedjeljak je, putem odvjetnika, poslala priopćenje javnosti u kojem ističe kako želi “demantirati neistinite i štetne medijske natpise” nakon što je u medijima objavljeno da je Brkić osumnjičen jer je presretao računalnu poštu, odnosno računalne podatke svoje bivše supruge.

Lažiranje poruka u ‘aferi SMS’

“Ovim obraćanjem želim demantirati neistinite i štetne medijske natpise koji svojim netočnim navodima i optužbama nanose neizmjernu štetu kako bivšem suprugu, tako i čitavoj našoj obitelji. Ovim obraćanjem od lažnih navoda i javnog sramoćenja prvenstveno želim sačuvati i zaštititi svoju djecu”, navedeno je između ostaloga u priopćenju.

U prošlogodišnjoj “aferi SMS” Blaž Curić se sumnjiči da je Franju Vargu, osumnjičenog da je radio lažnu SMS-korespondenciju za bivšeg čelnika Nogometnog kluba Dinamo Zdravka Mamića, upozorio da je pod mjerama USKOK-a.

Varga je, kako su tada izvještavali mediji, osumnjičen da je lažirao poruke na mobilnom telefonu o komunikaciji bivšeg državnog tužitelja Dinka Cvitana i suca u procesu protiv Zdravka Mamića.

Izvor: Agencije