Tužiteljica najavila finansijsku istragu sudaca koji su pustili Janevu u kućni pritvor

Razriješena specijalna tužiteljica Katica Janeva se u istražnom zatvoru nalazila od 21. augusta (EPA)

Tužiteljica za organizirani kriminal Sjeverne Makedonije Vilma Ruskoska u utorak navečer je, nezadovoljna puštanjem optužene u slučaju “Reket” Katice Janeve u kućni pritvor, najavila finansijsku istragu za sudaca Apelacionog suda koji su donijeli tu odluku.

“Rješenje za Janevu nismo dobili. Ali, mi smo dali negativno mišljenje (na zahtjev Janeve za puštanje iz istražnog zatvora). Za članove Vijeća koje je donijelo odluku o kućnom pritvoru otvorit ćemo finansijsku istragu. Sa ovakvim sucima nema mjesta u Evropskoj uniji”, rekla je Ruskoska za portal a1on.mk, prenosi Beta.  

Tročlano vijeće Apelacionog suda u Skoplju u utorak popodne je donijelo odluku da razriješena specijalna tužiteljica Katica Janeva bude prebačena u kućni pritvor iz istražnog zatvora, u kojem se nalazi od 21. augusta.

Odmah nakon te odluke ona je sa kapuljačom prebačenom preko glave i prekrivenim lisicama na rukama iz istražnog zatvora dovedena u stan njenog sina Lazara u centru Skoplja, gdje je određeno da bude u kućnom pritvoru.

‘Olakšavanje položaja’

Janevu, kojoj nije moglo da se vidi lice, dvojica policajaca su iz kombija proveli pored brojnih novinara do zgrade u kojoj se nalazi stan, a nije odgovorili ni na jedno novinarsko pitanje.

Početak suđenja za aferu “Reket” zakazan je za 3. decembar, a na optuženičkoj klupi sa drugooptuženom Janevom će se naći prvooptuženi u tom slučaju, šoumen Bojan Jovanovski – Boki 13 i trećeoptuženi Zoran Milevski.

Tužilaštvo za organizirani kriminal Sjeverne Makedonije je optužnicu protiv Bokija 13, Janeve i Milevskog u slučaju “Reket” podiglo 10. oktobra, a sud potvrdio 8. novembra.

Optužnica ih tereti da su od novembra prošle godine do aprila ove godine izvukli 1,55 miliona eura od jednog od najbogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva, u zamjenu da mu se “olakša pozicija” u predmetu Specijalnog tužilaštva “Imperija”.

Istraga afere “Reket” je počela 15. jula, kada su uhapšeni Jovanovski i Milevski. U istražnom zatvoru “Skoplje” sada je ostao samo Jovanovski, dok je prije Janeve, u kućni pritvor u septembru pušten Milevski.

Izvor: Agencije