Oglasi

Tužitelji traže tri godine zatvora za čuvara u nacističkom logoru

Bruno Dey je u dobi od 17. do 18. godine, kao pripadnik SS-a, radio kao čuvar u logoru Stutthof pored Gdanjska.
Bruno Dey odbacuje sve optužbe i navodi kako je samo izvršavao naredbeEPA

Njemački tužitelji zatražili su tri godine zatvora za 93-godišnjeg bivšeg čuvara u koncentracijskom logoru Stutthof zbog smrti više od 5.000 ljudi.

Tužitelj Lars Mahnke je pred sudom u Hamburgu rekao da je Bruno Dey pomagao u likvidaciji 5.230 logoraša, uglavnom poljskih Jevreja.

"Okrivljeni je tačno znao o čemu se radi i ne može tvrditi kako nije primijetio zločine“, kazao je Mahnke, ocijenivši da se radi o "neopisivnom zločinu", prenosi Hina.

"Biti suočen s državno organiziranim masovnim ubistima i ništa ne činiti nego jednostavno čekati da se sve skupa završi nije dovoljno", dodao je.

Pripadnik SS-a odbacuje optužbe

Bruno Dey je u dobi od 17. do 18. godine, kao pripadnik SS-a, radio kao čuvar u logoru Stutthof pored Gdanjska, kroz koji je prošlo više od 100.000 zatočenika, mahom poljskih Jevreja.

Svrha Stutthofa je bila likvidacija zatočenika i jedan je od logora koji je imao vlastiti krematorij.

Dey odbacuje sve optužbe i navodi kako je samo izvršavao naredbe.

Budući da je u vrijeme zločina bio mlađi od 18 godina, sudi mu se po zakonu za maloljetnike.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.