Tužitelj traži zatvor za 364 turska oficira

Oficiri optuženi za učešće u dvjema urotama protiv premijera Tayyipa Erdogana (Reuters)

Turski tužitelji zatražili su u četvrtak visoke zatvorske kazne za 364 aktivna ili penzionirana oficira, optužena za planiranje državnog udara, a posmatrači to smatraju velikim udarcem za vojsku koja je donedavno mogla postavljati i smjenjivati vlade.

Cetin Dogan nekadašnji je zapovjednik elitne Prve armije, a sudnicu je napustio kad je tužitelj počeo završnu riječ zahtjevom da 365 ljudi, svi iz vojske izuzev jednog, dobiju kazne od 15 do 20 godina zatvora.

I general Dogan samovoljno napustio sudnicu [Reuters]

Optuženi general Dogan bijesno je ustao i otišao iz sudnice, kao i nekadašnji načelnik generalštaba turske vojske, general Ilker Basbug, koji je u utorak izjurio iz sudnice na drugom suđenju za planiranje udara.

Njih dvojica optužena su za vodeće uloge u dvjema urotama protiv premijera Recepa Tayyipa Erdogana i obojica optužbe odbacuju kao blaćenje oružanih snaga, čiji se utjecaj u političkome životu Turske znatno smanjio otkako je Erdogan na vlasti.

“Ima svjedoka koji nisu saslušani, eksperata koji nisu pozvani na sud”, rekao je Doganov branitelj Celal Ulgen. “Dio suđenja koji je morao najduže trajati, završen je na brzinu. Mi smatramo da suđenje nije bilo pravedno.”

Dogan je u zatvoru od početka 2010. godine, a lani se na parlamentarnim izborima bezuspješno borio za zastupničko mjesto.

Izvor: Agencije