Tužitelj: Ruski huligani dobro pripremljeni

Policija koristila suzavac tokom sukoba s demonstrantima.

Deset osoba koje su sudjelovale u neredima navijača u subotu u Marseilleu izaći će pred suca, ali među njima nema nijednog Rusa, od njih 150 koliko ih je bilo uključeno u nerede.

“Oko 150 ruskih huligana, izrazito uvježbanih i nasilnih, sudjelovalo je u scenama, gerilskim borbama, međutim nijedan nije uhapšen“, izjavio je u ponedjeljak francuski tužitelj Brice Robin.

Neredi su se događali prije i tokom susreta Evropskog nogometnog prvenstva u grupi B između Engleske i Rusije (1:1).

“Ukupno je 20 osoba stavljeno u pritvor od početka izbijanja incidenata, a desetero njih, šest Engleza, jedan Austrijanac i tri Francuza, izaći će pred suca koji će im suditi da su opremljeni oružjem nasilno djelovali s ciljem povređivanja policajaca i drugih osoba“, izjavio je tužitelj Robin na konferenciji za novinare.

Huligani su bili dobro pripremljeni  

Tužiteljstvo će tražiti kaznu zatvora za svakog od njih, zabranu dolaska na stadion za Francuze i zabranu ulaska na francusku teritoriju za strance.

“Uprkos naporima policije, čije je brojčano stanje pojačano prije utakmice koja je smatrana jednom od najriskantnijih na Euru, nijedan ruski huligan koji je sudjelovao u nasilnim neredima nije uhapšen. Pripremljeni za superbrze i supernasilne operacije, oni su očito izigrali policijski nadzor, izbjegavajući avionski prevoz za dolazak u Marseille“, priznao je Robin.

Za sada je samo dvojici Rusa naređeno da napuste francusku teritoriju, ali zbog manjih prekršaja.

Istražitelji pregledaju nadzorne videosnimke kako bi identificirali druge počinitelje nereda, a Velika Britanija i Rusija “spremne su sarađivati“ u istrazi.

Nasilni neredi u Vieux-Port de Marseilleu u kojima su sudjelovali ruski, engelski i francuski navijači počeli su u četvrtak i nastavili se u petak da bi kulminirali u subotu kada su morale intervenirati snage sigurnosti koje su koristile dimne bombe i vodene topove.

Među povrijeđenima najviše Britanaca

Između petka i subote navečer, u neredima u centru grada povrijeđeno je 35 osoba.

Robin je istakao da je među povrijeđenima najviše bilo Britanaca.

UEFA je u nedjelju upozorila Rusiju i Englesku da će biti diskvalificirane s Eura ako se ponove neredi kakvi su bili u Marseilleu.

Također je pokrenula disciplinski postupak protiv Ruskog nogometnog saveza jer su ruski navijači uletjeli na stadion Velodrome u trenutku kada je sudac svirao kraj u utakmici protiv Engleske (1-1).

Odluka koja bi mogla biti i oduzimanje bodova Rusiji u kvalifikacijama za Euro 2020. očekuje se u utorak.

Izvor: Agencije