Tužitelj objavljuje rezultate istrage o ruskom miješanju u američke izbore

Tužitelj Barr će se prije objave rezultata obratiti i novinarima (EPA)

Gotovo četiri tjedna nakon što se američki predsjednik Donald Trump proglasio potpuno oslobođenim od optužbi, Amerikanci će u četvrtak moći sami vidjeti dokaze prilikom objavljivanja konačnog izvješća posebnog savjetnika Roberta Muellera o ruskom miješanju u izbore 2016. godine, javlja Reuters.

Široko rasprostranjena sumnja ostala je u zraku unatoč izjavi državnog odvjetnika Williama Barra 24. ožujka da Muellerova istraga nije utvrdila dosluh Trumpove kampanje s Rusijom, niti je prikupila dovoljno dokaza koji bi potvrdili opstrukciju zakona.

Detalji izvješća napisanog na 400 stranica, koje bi moglo biti u većoj mjeri redigirano, vjerojatno će utjecati na to hoće li demokrati u Kongresu tražiti opoziv predsjednika.

Izvješće bi također moglo utjecati na Trumpove izglede za reizbor 2020.

Konferencija za novinare prije objave

Državni odvjetnik William Barr treba objaviti redaktiranu verziju izvještaja u 11.00 sati, po lokalnom vremenu, no sat i pol prije održat će konferenciju za novinare, iako nijedan novinar neće znati što je u izvještaju koji je tema te press konferencije, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

“Uobičajeno je da novinari prije press konferencija dobiju podatke ili dokument o kojem će se raspravljati. Ovo je iznimno neuobičajena situacija”, javlja Puljić.

Osim Barra, na konferenciji za novinare bit će i njegov zamjenik Rod Rosenstein koji je nadgledao 22-mjesečnu Muellerovu istragu.

Nadler: Barr vodi kampanju za Trumpa

Prema riječima čelnika Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma Jerryja Nadlera, “čini se da Barr vodi medijsku kampanju u korist predsjednika Trumpa”.

Nakon što je 24. ožujka objavljen Barrov kratki sažetak Muellerova izvješća, Trump je govorio o pobjedi nad suparnicima i kritizirao istragu kao nezakonitu i kao “pokušaj državnog udara” protiv vlade.

Izvješće je “potpuno oslobađajuće”, objavio je Trump nakon što mu je Barr dao sažetak, te se okomio na istragu koju od početka naziva “lovom na vještice”.

Izvor: Al Jazeera i agencije