Tužitelj: Nema znakova da je požar u Notre-Dameu podmetnut

Dan nakon požara u Notre-Dameu, koji je prijetio da uništi čuvenu parisku katedralu, svijet je ujedinjen u porukama podrške Francuskoj.

Mnogobrojni svjetski lideri izrazili su žaljenje zbog scena užasa iz Pariza, dok su neki od njih ponudili Francuskoj pomoć i rekonstrukciji osam stoljeća starog gotičkog remek-djela.

Predsjednik Vijeća Evrope Donald Tusk pozvao je danas zemlje članice EU-a da pomognu Francuskoj u obnovi Notre-Damea, ističući da je ta katedrala u Parizu simbol onoga što povezuje Evropu.

Tusk je naveo da požar u Notre-Dameu podsjeća Evropljane „koliko možemo da izgubimo“.

Emmanuel Macron je pohvalio napore stotina vatrogasaca koji su uspjeli spasiti fasadu i glavni dio građevine od potpunog razaranja

„Ovdje je riječ o nečemu većem od materijalne pomoći. Požar u Notre-Dameu nas je osvijestio da nas nešto važnije i dublje vezuje od ugovora“, kazao je evroposlanicima Tusk.

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani pozvao je evroposlanike, na sastanku u Strasbourgu, da svoju dnevnicu izdvoje za obnovu katedrale.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je Francuskoj ponudio pomoć „najboljih ruskih stručnjaka“ za obnovu katedrale.

Ruski lider je uputio pismo podrške Emmanuelu Macronu i cijelom francuskom narodu.

„Notre-Dame je historijski simbol Francuske, neprocjenjivo bogatstvo evropske i svjetske kulture i jedno od najvažnijih mjesta kršćanske vjere”, navodi se u Putinovom pismu.

‘Najgore je izbjegnuto’

Požar u katedrali Notre-Dame stavljen je pod kontrolu u utorak oko 3 sata ujutro, nakon osam sati vatrene stihije.

Vatra, koja je buknula u ponedjeljak u ranim večernjim satima, brzo se razbuktala te je prvo izgorio toranj, koji se potom srušio, a ubrzo i cijeli krov.

Vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje glavnog zvonika te pokušali spasiti vjerske relikvije i neprocjenjiva umjetnička djela.

Jedan vatrogasac je u požaru teško ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva.

„Najgore je izbjegnuto“, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron novinarima na mjestu događaja malo prije ponoći.

Najavio je pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu katedrale, koja se smatra jednim od najboljih primjeraka francuske gotičke katedralne arhitekture.

„Nastavit ćemo paziti na sve preostale džepove vatre i hladiti područja koja su još uvijek vruća, poput okvira drvenih greda“, izjavio je glasnogovornik vatrogasne postrojbe u ranim jutarnjim satima.

Macron je kasno sinoć izjavio da će francuski narod obnoviti katedralu.

Službe za vanredne situacije nadgledaju eventualno pomeranje strukture i gase tinjajuće ostatke

Francuski predsjednik je pohvalio napore stotina vatrogasaca koji su uspjeli spasiti fasadu Notre-Damea i glavni dio građevine od potpunog razaranja.

Državni sekretar ministarstva unutrašnjih poslova Francuske Laurent Nunez izjavio je danas da je otklonjena opasnost od daljeg širenja požara u katedrali, ali da se ipak strahuje kakve je posljedice požar ostavio na konstrukciju zdanja.

Kako je rekao on, opasnost od požara je uklonjena, ali ostaje da se vidi da li je konstrukcija odoljela vatri.

Pretpostavka da se radi o nesretnom slučaju

On je rekao da će se danas sastati stručnjaci koji će utvrditi da li je struktura katedrale stabilna i da li vatrogasci mogu unutra da nastave svoju misiju.

Uz opasku da je požar potpuno ugašen, portparol pariske vatrogasne službe rekao je da službe za vanredne situacije trenutno „nadgledaju eventualno pomejranje strukture i gase tinjajuće ostatke“.

Iz kancelarije pariskog tužilaštva je saopšteno da, bar za sada, isključuju mogućnost da je podmetnut ili da požar ima veze sa motivima povezanim sa terorizmom.

Nekoliko policijskih izvora otkrilo je da se istraga vodi pod pretpostavkom da je vatra bila nesretan slučaj. 

Vatrogasci koji su ušli u zapaljenu katedralu spasili su mnoge dragocjenosti, rekao je ministar ministar kulture Franck Riester, iako je dio slika ostao unutra i prijeti im oštećenje zbog dima i vode.

Izvor: Al Jazeera i agencije