Tužioci za ratne zločine nisu nadležni za ubistva u Peći

Javnost i dalje očekuje istinu o tome ko je i zbog čega ubio šestoricu, a ranio 15 mladića u Peći (EPA)

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije potvrdilo je kako nije nadležno u slučaju ubistva šestorice mladića srpske nacionalnosti koje se dogodilo na današnji dan 1998. godine u Peći na Kosovu, a ustanovilo je kako je za taj krivično-pravni predmet nadležno Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Prije 17 godina, u pećkom kafiću “Panda”, ubijena su šestorica mladića starosti između 14 i 24 godine. No, za taj zločin do danas niko nije odgovarao.

Ubijeni su kada su dvojica maskiranih ljudi upala u kafić izrešetavši ih s dva rafala. Tom prilikom smrtno su stradali: Ivan Radović, Ivan Obradović, Zoran Stanojević, Svetislav Ristić, Dragan Trifović i Vukosav Gvozdenović, podsjeća agencija Tanjug.

U tom napadu ranjeno je još 15-ero mladih ljudi.

“Do sada su u nekoliko navrata vođeni razgovori tužioca Vladimira Vukčevića i njegovih zamenika sa porodicama stradalih mladića. Tužilaštvo će kao i do sada sve nove informacije i dokaze o ubistvu u ‘Pandi’ 1998. godine, kojima eventualno bude raspolagalo tokom rada na predmetima ratnih zločina, staviti na raspolaganje Tužilaštvu za organizovani kriminal”, poručeno je iz Tužilaštva za ratne zločine.

Vučić ‘gotovo siguran’ šta se dogodilo

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je prije nekoliko dana: “Bauljamo u mraku. Gotovo da sam siguran da znam šta se tamo dogodilo, ali za to nemam dovoljno dokaza. To je sve što mogu da kažem. Sve drugo što bih rekao, neko bi rekao da kršim principe poštovanja institucionalnog rada.”

Još je dodao da je “zgrožen mnogim stvarima iz srpske prošlosti, iako ima i bezbroj stvari kojima [Srbija] treba da se ponosi”.

Višestruko ubistvo je, kako se tada govorilo, smatrano osvetom pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova za ubistva Albanaca na granici s Albanijom. Međutim, to nikada nije dokazano.

Policija je uhapsila 34 osobe tri dana nakon ubistava. Navodno su četiri mladića bila angažovana da izvedu napad. Međutim, to nikada nije i službeno potvrđeno.

Izvor: Agencije