Tužioci: Ukinuti imunitet zastupnicima DF-a

Tužiteljstvo Crne Gore podnijelo je parlamentu te zemlje zahtjev za ukidanje imuniteta i kazneni progon zastupnika Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića, Slavena Radunovića i Milana Kneževića, javlja reporterka Al Jazeere Milica Marinović. 

Mandića i Radunovića sumnjiče da su pozivali na nasilnu promjenu ustavnog uređenja na prosvjedima 24. listopada, a Kneževića da je napao policajca tijekom uklanjanja pozornice i šatora ispred zgrade Skupštine, gdje su pristaše Fronta prosvjedovale 20 dana.

O ukidanju imuniteta zastupnicima DF-a prvo raspravlja Administrativni odbor, nakon čega o prijedlogu glasuje Skupština.

Mandić i Radunović se brane sa slobode

Nakon nasilnih antivladinih protesta u Podgorici, Više državno tužiteljstvo pustilo je 25. listopada zastupnike Demokratskog fronta Andriju Mandića i Slavena Radunovića da se brane sa slobode. 

Oni su večer prije bili privedeni zbog, kako su priopćili tužitelji, sumnje da su ”izvršili krivično djelo pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja, time što su učesnike protesta podstakli da preduzmu radnje nasilnog ulaska u Skupštinu Crne Gore”.

Demonstranti su tražili smjenu vlasti i organiziranje novih izbora.

Za kaznenu prijavu koju je predložio tužitelj potrebno je da im bude skinut imunitet, a bio im je određen 24-satni pritvor.

Mandić i Radunović pušteni su nakon saslušanja, nakon što je ocijenjeno da više ne postoje zakonski temelji za zadržavanje.

Zastupnici DF-a okupili su se ranije ispred zgrade Tužiteljstva i tražili da uđu u zgradu i predoče dokaze tužiteljima, što je odbijeno.

Potom su poručili da prekidaju svaki politički dijalog s vladajućom koalicijom Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP).

Zastupnik Fronta Predrag Bulatović kazao je da je besmislica ukidati imunitet nekome tko je uhićen suprotno Ustavu i zakonu.

Policija je 24. listopada navečer suzavcem i šok-bombama razbila masu, kada su prosvjednici na antivladinom prosvjedu, koji je organizirao Demokratski front, nasilno pokušali ući u zgradu Skupštine.

Protesti ‘napad na državu’

Vlasti su antivladine prosvjede dijela oporbe okarakterizirale kao “napad na državu”.

Odbor za za sigurnost i obranu osudio je nasilje na prosvjedima kojima je, kažu, cilj bilo izvaninstitucionalno djelovanje, upad u državne insitucije, napad na policiju i ugrožavanje imovine i života ljudi. 

Iz DF-a su za događaje u Podgorici optužili premijera Mila Ðukanovića i predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića.

Delegacija Europske unije u Crnoj Gori izrazila je zabrinutost zbog nasilnih prosvjeda i priopćila da su prosvjedi demokratski način izražavanja političkih i drugih mišljenja, ali da trebaju biti mirni i u skladu sa zakonom.

Iz Delegacije EU pozvali su crnogorske političare na konstruktivan dijalog.

Izvor: Al Jazeera i agencije