Tužioci: Tinejdžerka po nalogu ISIL-a napala policajca

Tokom kontrole Safia je 34-godišnjeg policajca napala nožem i izbola po vratu (EPA)

Savezno državno tužilaštvo u Karlsruheu podiglo je u ponedjeljak optužnicu protiv šesnaestogodišnjakinje za koju se sumnja da je po nalogu ISIL-a u februaru u Hannoveru nožem napala i teško povrijedila jednog policajca.

“Šesnaestogodišnja Safia S., marokanska i njemačka državljanka, se sumnjiči da je 26. februara po nalogu ISIL-a u Hannoveru prilikom kontrole na željezničkoj stanici napala i teško povrijedila pripadnika savezne policije”, saopštilo je Tužilaštvo.

Uz Safiju S. je optužen i 19-godišnji Mohamad Hasan K., državljanin Sirije i Njemačke, koji je bio upućen u to da Safija S. po nalogu ISIL-a, u Njemačkoj priprema terorističke napade i i tzv. “mučeničku smrt”.

Kontakti sa ISIL-om

Safia S. je naoružana s dva kuhinjska noža ciljano na željezničkoj stanici u Hannoveru isprovocirala kontrolu dvojice policajaca, tvrde tužioci. Tokom kontrole Safia je iznenada 34-godišnjeg policajca napala nožem i izbola po vratu nakon čega ju je savladao drugi policajac koji se nalazio u patroli.

Savezno državno tužilaštvo u Karlsruheu, koje je preuzelo slučaj nakon što se pokazalo da se radi o djelu sa terorističkom pozadinom, ima saznanja o tome da je šesnaestogodišnja učenica u novembru 2015. u Istanbulu već imala kontakte s pripadnicima ISIL-a te da se spremala na odlazak u terorističke kampove u Siriji, ali ju je u tome spriječila majka.

U dogovoru s ISIL-om, tinejdžerka je počinila napad na policajca u Hannoveru, a na njenom mobitelu je pronađen i video u kojem ona sama govori kako djeluje u ime ISIL-a.

Mohamad Hasan K. je od samog početka bio upućen u planove tinejdžerke.
 

Izvor: Agencije