Oglasi

Tužioci izdali nalog za hapšenje Eve Moralesa

Bolivijski tužioci optužili su bivšeg predsjednika za pozivanje na nasilje i terorizam nakon što je podnio ostavku.
Argentinske vlasti su saopštile da će Evo Morales u toj zemlji dobiti status izbjegliceEPA/Arhiva

Tužioci u glavnom gradu Bolivije izdali su nalog za hapšenje bivšeg predsjednika Eva Moralesa, optužujući ga za pobunu i terorizam.

Fotografiju tog naloga objavio je na svom nalogu na Twitteru ministar unutrašnjih poslova Arturo Murillo, objavila je Beta, pozivajući se na Tass.

Zvaničnici su objasnili da je Morales naredio svojim pristalicama da blokiraju gradove u namjeri da silom oteraju privremenu predsjednicu zemlje Jeanine Anez, koja je preuzela vlast nakon što je Evo Morales podnio ostavku.

Morales, koji je 10. novembra bio primoran na ostavku nakon uličnih protesta i pritiska vojske i policije, otišao je 12. novembra u Meksiko.

Bivši bolivijski predsednik je prošle sedmice stigao u Argentinu, u svojstvu podnosioca zahtjeva za azil, a argentinske vlasti su saopštile da će on dobiti status izbjeglice.

Sporni izbori

Morales je u utorak rekao da će podržati predsjedničkog kandidata svoje stranke na izborima koji se očekuju u narednih nekoliko mjeseci, iako datum nije određen. Kandidata iz Moralesove stranke tek treba izabrati, a bivši predsjednik ne može da se kandiduje na novim izborima.

Prvi autohtoni predsjednik Bolivije opisao je pokret koji je izvršio pritisak na njega da napusti zemlju kao državni udar.

Moralesovi kritičari optužili su ga da je na prevaru osvojio četvrti po redu mandat na položaju glasanjem 20. oktobra, a revizija Organizacije američkih država podržala je optužbe rekavši da je otkrila dokaze prevara.

Morales i dalje ima veliki broj pristalica u Boliviji, kao i saveznika u vladi argentinskog predsjednika Alberta Fernandeza, koji je na funkciju stupio dva dana prije nego što je bivši bolivijski lider stigao u zemlju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.