Tužilaštvo za ratne zločine Kosova neće žuriti s optužnicama

Specijano tužilaštvo ne komentira vremenski okvir eventualnih optužnica, kao ni imena, iz profesionalnih i etičkih razloga (EPA)

Specijalno tužilaštvo za zločine počinjene na Kosovu svesno je da javnost nestrpljivo očekuje podizanje prvih optužnica, što će biti učinjeno kada to dozvole dokazi i okolnosti neophodne da se ispune najviši standardi međurodne pravne prakse, izjavio je u srijedu portparol kancelarije Specijanog tužilaštva Christopher Bennett.

“Kancelarija Specijalnog tužilaštva svesna je da postoje očekivanja da optužnice budu podignute i one će biti poznate kada dokazi i činjenice to budu dozvolile”, rekao je on za Tanjug i dodao da Specijano tužilaštvo do tada nastavlja, kako ističe, efikasnu istragu.

Prema njegovim rečima, u cilju zaštite prava, privatnosti i bezbednosti svih onih na koje bi optužnica mogla da utiče, uključujći žrtve i optužene, sve odluke će biti donošene nakon pune i pažljive obrade podataka.

Primjena najviših standarda

Bennett je podsetio da će Specijalno tužilaštvo primenjivati najviše strandarde i procedure međunarodne kriminalističke prakse predviđene pravilnikom koji su u julu usvojila specijalizovana veća.

“Iz tih razloga, sa odlukom o podizanju optužnice se ne može žuriti i to mora da bude učinjeno sa jasnim stavom koji će omogućiti da se ispune zakonske obaveze u okviru pravičnog suđenja u razumnom roku”, naveo je Bennett.

On je podsetio da Specijano tužilaštvo ne komentariše vremenski okvir eventualnih optužnica, kao ni imena, iz profesionalnih i etičkih razloga.

Prema njegovim rečima, od suštinskog značaja za one koji tek treba da govore o krivičnim delima, kancelarija Specijalnog tužilaštva ima poseban trojezični formular koji omogućava da se stupi u kontakt sa tužiocem i svi ti kontakti će, kako je naglasio, biti povreljivi.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo imaju nadležnost nad zločinima protiv čovečnosti, ratnim zločinima i drugim krivicnim delima prema zakonima Kosova, a sve u vezi sa navodima iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011. godine.

U avgustu 2015. godine Kosovo je usvojilo Zakon kojim je osnovano Specijalizovano tužilaštvo radi sprovođenja istrage i krivičnog gonjenja u vezi sa teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima počinjenim tokom i nakon sukoba na Kosovu 1998, 1999. i 2000. godine.

Tužilac u Specijalnom tužilaštvu Elez Blakaj podnio je ostavku prije dva dana, prenijeli su u srijedu mediji sa Kosova.

Tužilac Blekaj podnio ostavku

Vijest je potvrdio glavni tužilac Specijalnog tužilaštva, koji je rekao da ne znaju razlog za njegovu ostavku, prenosi Tanjug.

Citirajući neimenovane izvore u pravosudnim organima prištinski dnevnik Koha ditore izvještava da je Blakaj podnio ostavku zbog prijetnji koje je dobijao tokom rada.

“Blakaj se neprestano žalio da je primao prijetnje tokom svog rada. On se, također, žalio na nedostatak institucionalne podrške”, rekao je neimenovani izvor, prenio je UNMIK u svom pres klipingu.

Koha ditore navodi da je Blakaj istraživao i podnio optužnice u nekoliko slučajeva koji se odnose na terorizam i da je nedavno istraživao zloupotrebe s listama ratnih veterana.

Izvor: Agencije