Tužilaštvo traži ukidanje imuniteta bivšem hrvatskom ministru

Lovro Kuščević
Saborska Mandatna-imunitetna komisija ranije je Kuščeviću skinula zastupnički imunitet (Al Jazeera)

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) uputilo je Hrvatskom saboru zahtjev za ukidanje imuniteta zastupniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Lovri Kuščeviću, donedavnom ministru uprave, zbog zlouporabe položaja i ovlasti, potvrdio je u četvrtak predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Žarko Tušek.

Tušek je najavio da će u petak sazvati sjednicu MIP-a za ponedjeljak ili utorak, na kojoj će se raspravljati o DORH-ovu zahtjevu za odobrenje pokretanja postupka protiv Kuščevića, koji je akter u nekoliko nekretninskih afera, prenosi Hina.

Kako se neslužbeno doznaje, Kuščević je prvoosumnjičeni, a tereti ga se po članku 291. Kaznenog zakona, koji se odnosi za zlouporabu položaja i ovlasti, i to zbog prenamjene prostornog plana općine Nerežišća na Braču.

Dao ostavku, razriješen pa aktivirao saborski mandat

Dosadašnja praksa MIP-a bila je da se imunitet zastupniku ukida uvijek kada to zatraži DORH.

Policija je prije desetak dana obavila pretres Kuščevićevih nekretnina u Nerežišćima.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) potvrdio je 20. kolovoza da provodi izvide vezane za njegove nekretnine te da će o “daljnjem postupanju” odlučiti nakon što se policijskim izvidima osiguraju dokazi i prikupe sve potrebne obavijesti.

Bivši ministar uprave i nekadašnji politički tajnik HDZ-a podnio je 8. srpnja ostavke na te funkcije, a dva dana kasnije premijer Andrej Plenković razriješio ga je ministarske dužnosti, nakon čega je on istog dana aktivirao saborski mandat.

Izvor: Agencije