Tužilaštvo traži maksimalnu kaznu za Šarića

Suđenje Šariću nastavlja se 27. maja iznošenjem završnih riječi optuženih i njihovih advokata (Tanjug)

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije predložilo je Specijalnom sudu u Beogradu da Darka Šarića osudi na maksimalnu kaznu zatvora od 30 do 40 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe i krijumčarenja ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Zamjenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić, u završnoj riječi je predložio sudu da se maksimalne kazne izreknu i ostalim pripadnicima Šarićeve grupe.

Tužilac Ivanić je istakao da “za optužene nema olakšavajućih okolnosti, dok je otežavajućih na pretek”.

Smatra da je tokom suđenja dokazano da su optuženi izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret, a to su udruživanje radi počinjenja krivičnih djela i stavljanje u promet opojnih droga.

“Radili su sa direktnim umišljajem, bili su naročito uporni u vršenju krivičnih dela bez obzira na sudske postupke koji su se paralelno vodili. Pobude su bile isključivo sticanje enormne finansijske koristi”, rekao je Ivanić.

Također je predložio da se svim optuženima koji se brane sa slobode, odredi pritvor. Tužilac je za svjedoke saradnike tražio znatno manje kazne.

Šest objedinjenih optužnica

Suđenje Šariću nastavlja se 27. maja iznošenjem završnih riječi optuženih i njihovih advokata. Nakon što svi kažu šta imaju u završnici, sud će odrediti datum izricanja prvostepene presude.

Proces koji se vodi po šest spojenih optužnica protiv ukupno 36 okrivljenih, od kojih je još njih 14 u bijegu, počeo je u oktobru 2009. godine, hapšenjem prvih osumnjičenih i zapljenom najmanje dvije tone kokaina u Urugvaju. Kasnije je proces više puta proširen.

Na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu je, osim Šarića, još devet optuženih, devet je zaključilo sporazum o priznanju krivice, a trojica su dobila status svjedoka saradnika.

U aprilu 2013. godine u Specijalnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Izvor: Agencije