Tužilaštvo Srbije aktivira predmete za Oluju

Tužilac za ratne zločine Srbije smatra da je veliki propust Haškog tužilaštva što nije pribavilo 'Topličke dnevnike' (AFP)

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio je da Tužilaštvo, nakon pravosnažnosti presude u Hagu protiv hrvatskih generala, aktivira predmete povodom zločina izvršenih u akciji „Oluja“ i otvara šest novih slučajeva na osnovu dokaza koje posjeduje.

Tužilaštvo će, također, od Haškog tužilaštva tražiti da mu dostavi dokaze iz predmeta protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača koji su oslobođeni optužbi za zločine u „Oluji“ drugostepenom presudom Haškog tribunala, rekao je Vukčević za agenciju Tanjug.

Ovi predmeti, kako je ukazao, pokreću se sada, jer je Haški tribunal, shodno pravilima međunarodnog prava, imao primat za krivično gonjenje i zato se čekala pravosnažna presuda.

Vukčević je istakao da su dokazi izvedeni na prvostepenom suđenju – kada je Gotovina osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora – relevantni i mogu doprinijeti utvrđivanju istine u zločinima izvršenim tokom “Oluje” koje nije razmatrao Haški tribunal.             

‘Kompromitirajuća presuda’

Vukčević je prethodno za medije u Srbiji rekao da bi revizija postupka protiv Markača i Gotovine mogla biti pokrenuta kada bi se došlo do novih dokaza, ali da oni ne bi mogli biti osuđeni na kazne zatvora.

“Kada bi, recimo, bili pronađeni ‘Toplički dnevnici’, revizija bi bila moguća, ali koliko su meni poznata pravila Haškog tribunala, Gotovina i Markač u tom postupku ne bi mogli da budu osuđeni na kazne zatvora, već bi se samo moglo konstatovati da je povređeno pravo”, precizirao je Vukčević.

Tužilac je ocijenio da je drugostepena presuda hrvatskim generalima kompromitirajuća za sam Haški tribunal, jer će sa historijskog aspekta pravde i pravičnosti sve što je Tribunal radio pasti u vodu.

Vukčević je rekao da nije znao kakva će biti presuda, ali kako je očekivao da će “pasti” zajednički zločinački poduhvat koji bi ukaljao Hrvatsku kao državu da je mislio da će bar neko odgovarati po komandnoj odgovornosti.

„Ovako je dat legitimitet ‘Oluji'“, rekao je Vukčević.

‘Toplički dnevnici’

On smatra da je veliki propust Haškog tužilaštva što nije pribavilo “Topličke dnevnike” o dejstvu artiljerije u kojima je, kako je kazao, Gotovina navodio koji će ciljevi biti gađani.

“Brammertz je ranije mene pitao šta je sa Mladićem, a [hrvatskog državnog odvjetnika Mladena] Bajića šta je sa ‘Topličkim dnevnicima’. Oni su bili u istom rangu, ali se pitanje dnevnika volšebno izgubilo”, kazao je Vukčević.

Što se tiče saradnje tužilaštava Srbije i Hrvatske, ona je do sada, prema Vukčevićevim riječima, bila sjajna.

“Mi zajedno radimo u istrazi za zločin u Dvoru na Uni, a do sada je sa hrvatskim pravosuđem razmenjeno 97 predmeta, što je veoma veliki broj”, naveo je Vukčević.

Izvor: Agencije