Tužilaštvo se neće žaliti na odluku o Hadžiću

U toku je procedura izdavanja garancija Vlade Srbije za puštanje na privremenu slobodu Gorana Hadžića (EPA)

Procedura izdavanja garancija Vlade Srbije za puštanje na privremenu slobodu Gorana Hadžića u toku je i čim garancije stignu u Haški tribunal on će se ponovo vratiti u Srbiju, izjavio je za agenciju Srna njegov advokat Zoran Živanović.

Živanović je rekao da je Haško tužilaštvo u petak, 22. maja, obavijestilo odbranu da se neće žaliti na odluku sudskog vijeća Tribunala da odobri puštanje Hadžića na privremenu slobodu.

“U ovom trenutku se samo čekaju garancije Vlade Srbije i čim one budu napisane i poslate Tribunalu, on će biti pušten”, naveo je Živanović.

Zdravstveni problemi

Haški tribunal pustio je 16. aprila bivšeg predsjednika Republike Srpske Gorana Hadžića na privremenu slobodu zbog zdravstvenih razloga, a početkom maja on je vraćen u Hag na kontrolni zdravstveni pregled, jer je liječenje započeo u Holandiji.

Suđenje Hadžiću je u prekidu od oktobra 2014. godine kada mu je pozlilo u sudskom pritvoru, a u novembru mu je dijagnostifikovan tumor na mozgu.

Optužnica Hadžića tereti za progon Hrvata na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, za istrebljenje, ubistva, nezakonito pritvaranje, mučenje, nečovječna djela, deportaciju i prisilno premještanje od 1991. do 1993. godine u istočnoj Slavoniji i Krajini. 

Izvor: Agencije