Oglasi

Tužilaštvo Kosova vodi istragu protiv Vulina

Zbog neovlaštenog ulaska na Kosovo, pokrenuta istraga protiv srpskog ministra bez portfelja i izdat nalog za njegovo hapšenje.
Savjetnik premijera Kosova Bekim Collaku rekao je da ulazak Vulinu nije odobrenTanjug

Tužilaštvo Kosova pokrenulo je istragu protiv Aleksandra Vulina, ministra bez portfelja u Vladi Srbije, zaduženog za Kosovo, i od Osnovnog suda u Mitrovici zatražilo da izda nalog za njegovo hapšenje.

Opće odjeljenje Okružnog tužilaštva u Mitrovici donijelo je u četvrtak odluku o provođenju istrage protiv Vulina, zbog sumnje da je on 17. oktobra 2013. godine u neodređeno vrijeme na neovlašten način prešao na Kosovo, ne koristeći se zvaničnim prelazom, saopćilo je Tužilaštvo.

U saopćenju, istaknutom na web stranici Tužilaštva, navodi se da je Vulin ovim počinio krivično djelo neovlaštenog prelaza granične linije, piše Tanjug.

Bez komunikacije s Prištinom

Vulin je u izjavi novinarima 17. oktobra, tokom posjete, naveo da je na Kosovu, pošto mu EULEX nije izdao zabranu, a da "sa privremenim institucijama u Prištini ne komunicira".

"Ja poštujem mandat međunarodne zajednice, Rezoluciju 1244 [Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda], i da mi je EULEX službeno zabranio dolazak, ja bih to svakako poslušao. Nemam komunikaciju sa privremenim institucijama u Prištini", rekao je on.

Prilikom dolaska Vulina na Kosovo, savjetnik premijera Kosova Bekim Collaku rekao je da ulazak Vulinu nije odobren, jer se prilikom posljednje posjete "nije pridržavao kriterija kosovskih vlasti".

Kosovski premijer Hashim Thaci je ranije izjavio da će njegova Vlada ozbiljno razmatrati zahtjeve iz Beograda ako neki zvaničnik bude želio posjetiti Kosovo, ali da neće dozvoliti posjete koje imaju izborni karakter.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.