Tužilaštvo BiH traži mjere zabrane za Mektića i ostale

Mektić negira navode iz optužnice, ocjenjujući ih kao politički motivirane (Arhiva)

Na Sudu Bosne i Hercegovine u četvrtak je održano ročište na kojem je raspravljano o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koje je zatražilo određivanje mjera zabrane bivšem ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine i aktuelnom zastupniku u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću, optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlasti, kojima je pričinjena šteta veća od 240.000 KM (približno 120.000 eura).

Tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Vedrana Mijović zatražila je da Sud Bosne i Hercegovine zabrani optuženima kontaktiranje sa svjedocima te da o slučaju za koji su optuženi istupaju u printanim i elektronskim medijima.

Osim Mektića, koji je optužen u svojstvu (bivšeg) ministra sigurnosti, optužnica tereti Igora Golijanina, u svojstvu šefa njegovog (tadašnjeg) kabineta, Samira Agića, kao pomoćnika ministra sigurnosti, i Edina Garapliju, kao odgovornu osobu i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA Sarajevo.

Mektić: Sprega politike i Tužilaštva

Prema navodima optužnice, “navedene osobe su zloupotrebom položaja i ovlasti počinile krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zloupotrebe položaja ili ovlasti najviših državnih zvaničnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u području vatrogastva, a koji je finansiran od Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini”.

Mektić je ranije negirao navode iz optužnice, ocjenjujući da se protiv njega vodi politički motiviran proces.

Rekao je da smatra da je na djelu “sprega politike i Tužilaštva”.

“Oni žele definitivno da pokušaju da se osvete meni za sav kriminal i korupciju koju sam iznosio u Tužilaštvu”, kazao je Mektić.

Advokatica Vasvija Vidović, koja zastupa optuženog Agića, rekla je Al Jazeeri da smatra da Tužilaštvo nije dalo dovoljno argumenata na osnovu kojih bi bile izrečene mjere zabrane.

Advokat: Montirana optužnica

Mektićeva zastupnica Senka Nožica novinarima je izjavila da će svi koji pročitaju optužnicu doći do zaključka da je optužnica montirana.

“Sve ovo što se stavlja Mektiću na teret nema obilježja krivičnog djela”, rekal je Nožica te kao jedinu smislenu odluku Suda navela odbijanje prijedloga Tužilaštva.

“Ovo dugo u sudnici nisam rekla, ali danas moram: montirana je optužnica jer je bilo važno ušutkati mog branjenika zbog njegovih stavova i popularnosti u javnosti”, dodala je Nožica, prenijelo je sarajevsko Oslobođenje.

Sud Bosne i Hercegovine naknadno će donijeti odluku o prijedlogu Tužilaštva.

Izvor: Al Jazeera