Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu zbog proslave u Konjicu

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine nisu mogli potvrditi druge detalje o istrazi (Al Jazeera)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine počelo je u srijedu istragu o proslavi organiziranoj u fabrici “Igman” iz Konjica, nakon koje je jedna osoba preminula, 17 zaraženo korona virusom, a nekoliko zvaničnika Vlade entiteta Federacija Bosne i Hrecegovine poslano u samoizolaciju.

Uprkos tome što se Bosna i Hercegovina već našla na udaru pandemije, povodom 70. godišnjice početka rada fabrike namjenske industrije “Igman”, koja je u kompleksu u kojem je bilo i atomsko sklonište namijenjeno državnom vrhu bivše Jugoslavije, 11. marta organizirana je velika proslava, na kojoj je bilo približno 300 zvanica.

Među prisutnima su bili i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, ministar energetike, industrije i rudarstva Nermin Džindić te niz zvaničnika i poslovnih partnera.

Proslava uprkos zabrani okupljanja

Tamo je bio i jedan srbijanski državljanin, za koga je pri povratku u Srbiju utvrđeno da je zaražen korona virusom.

Proslava je održana kada su vlasti Federacije Bosne i Hercegovine donijele odluku o obustavljanju nastave u osnovnim i srednjim školama te sedam dana nakon pojave prvih slučajeva zaraze korona virusom.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine potvrdili su za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) da su počeli istragu o tom incidentu.

Nisu mogli potvrditi druge detalje o istrazi, prenosi Hina.

Prvi slučaj zaraze korona virusom u Bosni i Hercegovini zabilježen je 5. marta, nakon čega su stručnjaci preporučili da se izbjegavaju veća okupljanja.

Među zaraženima u Konjicu jest i direktor kompanije Đahid Muratbegović, koji je u utorak prebačen u bolnicu u Mostaru nakon što mu se zdravstveno stanje pogoršalo.

Više zvaničnika u samoizolaciji

U Konjicu je zaražen i predsjednik Privredne komore Federacije Bosne i Hercegocvine Mirsad Jašarspahić, koji je sudjelovao na dva sastanka sa članovima Vlade tog entiteta pet, odnosno osam dana kasnije.

Zbog toga je više ministara u federalnoj vladi poslano na testiranje, dok je više zvaničnika poslano u samoizolaciju.

Među njima su i vodeći ljudi Ministarstva zdravstva, koji su koordinirali borbu protiv korona virusa.

Izvor: Agencije