Oglasi

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Osmana Mehmedagića

Direktor OSA-e BiH tereti se za zloupotrebu položaja i ovlasti, kao i rukovodilac u OSA-i BiH Muhamed Pekić.

Tužilaštvo BiH tereti Mehmedagića i Pekića za zloupotrebu položaja i resursa OSA-e

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnice protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA BiH) i Muhameda Pekića, rukovoditelja Odsjeka za cyber-sigurnost u OSA BiH.

U saopštenju Tužilaštva BiH kaže se da se oni terete za zloupotrebu položaja i ovlasti iz članka 220. Krivičnog zakona BiH.

Optuženi se terete da su tokom augusta 2020. godine zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljatelju anonimne kaznene krivične prijave protiv direktora OSA-e BiH.

Korajlić o optužnici protiv direkotra OSA-e BiH

Predložena zabrana obavljanja dužnosti 

Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zloupotrijebili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

Tužiteljstvo BiH je, u skladu sa člankom 126a. stavak 1. tačke a) b) i c) ZKP BiH, uputilo prijedlog da se za optužene Mehmedagića i Pekića izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i uposlenika OSA-e i zabrana kontakta sa uposlenicima OSA-e BiH, kako bi se postupak mogao neometano voditi. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine. 

Izvor: Al Jazeera

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.