Tužilaštvo BiH objavilo nalaz vještačenja respiratora

FUCZ za nabavku respiratora za teško oboljele pacijente od COVID-a 19 angažirao je firmu iz Srebrenice koja se bavi proizvodnjom malina (Fena)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je danas da je u nalazu vještaka utvrđeno da ventilatori koje je firma “FH Srebrena malina” nabavila za Federalnu upravu Civilne zaštite (FUCZ) ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-a 19.

“Dakle, nije preporučeno korištenje ovih ventilatora u jedinicama intenzivne terapije”, saopćeno je Tužilaštva.

Kako se navodi, tim tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, od početka rada na predmetu 4. maja ove godine, kada je preuzelo predmet, preduzeo je niz potrebnih radnji na utvrđivanju svih okolnosti te nabavke i intenzivan rad svakodnevno se nastavlja.

Međunarodna pravna pomoć

Saopćeno je da su posredstvom instituta međunarodne pravne pomoći pribavljeni i pribavljaju se svi potrebni podaci i informacije o spornoj nabavci, obavljaju se vještačenja i pregledi dokumentacije i tužilački tim u svakodnevnom je i stalnom kontaktu s policijskim i sigurnosnim agencijama s kojima radi na predmetu.

Ranije je objavljeno da je FUCZ izdvojio 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,3 miliona eura) za nabavku respiratora za teško oboljele od COVID-a 19, a za nabavku respiratora angažirao je firmu iz Srebrenice koja se bavi proizvodnjom malina.

Izvor: Al Jazeera