Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u slučaju ‘Tegeltija’

Ranije su strani ambasadori također saopćili da je njihov cilj stabilna, funkcionalna i prosperitetna Bosna i Hercegovina (Arhiva)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine objavilo je da je hitno preduzelo istražne radnje s ciljem utvrđivanja okolnosti i događaja koji se navode u medijima, a nakon objavljenog snimka na portalu Žurnal 21. maja.

Iz Tužilaštva kažu da su u konkretnom predmetu istrage provođenjem istražnih radnji prikupljeni dokazi i donesena je naredba o provođenju istrage, kojom su obuhvaćeni osumnjičeni Marko Pandža i Nermin Alešević zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi i davanje dara i drugih oblika koristi.

Uz to, osumnjičeni Alešević tereti se i za krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje, prenosi agencija Anadolija.

U navedenom predmetu saslušan je veći broj svjedoka, među kojima i Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine.

Negativne poruke i pritisci

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nastavlja postupak istrage i o istom predmetu, nakon donošenja tužilačke odluke, javnost će biti informirana.

“Također saopćavamo, s obzirom da su u posljednje vrijeme prisutni svakodnevni i intenzivni pritisci na rad VSTV-a, Tužilaštva, odnosno pravosuđa Bosne i Hercegovine u cjelini, a koji pritisci u određenoj mjeri već počinju ometati redovan rad pravosuđa, da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo predmet, gdje će se, s dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom, ispitati motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti takve negativne poruke o radu pravosuđa s ciljem destabilizacije pravosudnog sistema”, kažu iz Tužilaštva.

Na kraju su naglasili da se svi predmeti moraju rješavati institucionalno i u skladu sa zakonom.

Portal Žurnal objavio je snimak koji Tegeltiju dovodi u vezu s koruptivnim radnjama, odnosno trgovanjem istragama.

Veza s Dalidom Burzić

Na snimku se Tegeltija vidi kako sjedi u društvu inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Marka Pandže, za koga se ranije tvrdilo da je uzeo 2.000 KM (približno 1.000 eura) od biznismena iz Velike Kladuše Nermina Aleševića kako bi kod tadašnje glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić ubrzao njegov predmet.

Obećao je, čuje se na snimku, pomoći kod tadašnje tužiteljice Burzić, koja kaže da je nikad niko nije zvao niti urgirao za sporni predmet.

Pola sata kasnije, nakon što je Tegeltija upoznat s pojedinačnim predmetom i nakon što je dao upute Aleševiću da Pandži iz SIPA-e proslijedi broj pojedinačnog predmeta, uslijedio je dogovor između Pandže i Aleševića.

Na snimku se vidi kako posrednik i preduzetnik broje novac, sa zaključkom da će on biti prebačen Tegeltiji.

Izvor: Agencije