Tužilaštvo BiH: Državni službenici zastrašivali strance

Prema prikupljenim dokazima, optuženi Kordić i Kvesić su zloupotrebljavali svoj službeni položaj, tvrde tužioci (Al Jazeera)
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv šest osoba, među kojima su i dvojica službenika Službe za poslove sa strancima BiH, zbog iznuda i prijetnji stranim državljanima.
 
Optuženi se terete da su od 2012. do 2014. godine kao organizovana kriminalna grupa počinili krivična djela čije su žrtve bili strani državljani, mahom iz Italije , predstavnici nevladinih i drugih organizacija koji su boravlili na području Hercegovine, u Međugorju i okolnim mjestima.
 
Optuženi su, prema navodima Tužilaštva BiH, zloupotrebljavajući svoj položaj, izadavali dozvole za boravak stranim državljanima, zastrašivali ih i od njih nezakonito oduzimali novac.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Borisa Kordića, šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima BiH, Josipa Kvesića, inspektora za strance u istoj instituciji, Vlatke Puljić, direktorice i ovlaštene osoba u preduzeću „Vlamon“ d.o.o. Čitluk, pravne osobe koja je zastupa, Luca Cobre, državljanina Italije i Ane Miličević.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi Kordić i Kvesić su zloupotrebljavali svoj službeni položaj i ovlasti u okviru Službe za poslove sa strancima BiH.

‘Tražili 20.000 eura i više’

“Optuženi se terete da su u svrhu organiziranog kriminala i iznuda, osnovali poduzeće „Vlamon“ u Čitluku, te upućivali prijetnje i iznude italijanskim državljanima, tražeći novac, te kasnije i preuzimanje hotelskog kompleksa kojim su upravljali državljani Italije i nevladine organizacije iz te države, kako bi prisilili strane državljane da poduzmu radnje na štetu svoje imovine, sve ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, kako bi preuzeli upravljanje hotelom na period od 15 godina, uz zakupninu višestruko ispod tržišne cijene zakupa”, ističu iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete i da su prijetili stranim državljanima, da će putem svojih veza u inspekcijskim i drugim organima u BiH, ukoliko ne udovolje njihovim zahtjevima, inicirati provođenje navodnih prekršajnih i drugih postupaka i ometati njihov rad, što su i činili prema određenim ljudima na području Međugorja.

Prikupljeni su i dokazi da su optuženi zloupotrebljavali svoj službeni položaj, prijetili italijanskim državljanima progonom i višegodišnjom zabranom ulaska u BiH, ako im ne uplate novčane iznose od 20.000 eura ili više.

“Optuženi djelatnici Službe za poslove sa strancima, također se terete za zloupotrebe položaja i nezakonitosti u postupanju prema jednoj državljanki Crne Gore, tijekom njenog boravka u BiH. Provedena je detaljna istraga”, navodi se iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se predlaže pozivanje i ispitivanje 30 svjedoka i ovlaštenih službenih osoba, među kojima su i prikriveni istražioci, kao i veći broj stranih državljana.

Optužnica i dokazni materijal će biti proslijeđeni Sudu BiH.

Izvor: Agencije