Tužilac: Napad na sinagogu u Halleu teroristički čin

Baillet sa specijalcima: njemu se zasad pripisuje dvostruko ubistvo te pokušaj ubistva u devet slučajeva (EPA)

Državno tužilaštvo Njemačke okarakteriziralo je u četvrtak napad na sinagogu u Halleu, na istoku države, u srijedu kao teroristički napad.

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Horst Seehofer najavio je u četvrtak bolju zaštitu Jevreja u toj zemlji, prenosi Hina.

“Ono što smo jučer [srijeda] doživjeli jest čisti terorizam. Na osnovu onog što nam je trenutno poznato, 27-godišnji počinilac Stephan Balliet namjeravao je počiniti pokolj u sinagogi u Halleu”, rekao je u četvrtak glavni državni tužilac Peter Frank u Karlsruheu, javljaju agencije AP, dpa i njemački mediji.

Njemačka ministrica pravosuđa Christine Lambrecht izjavila je da je napadač u svom automobilu prevozio veću količinu oružja te četiri kilograma eksploziva.

Rekla je da je Balliet djelovao iz “antisemitskih i radikalno desnih” pobuda.

Ministar: Velika sramota za Njemačku

Napadač je pokušao nasilno otvoriti vrata sinagoge u Halleu, u kojoj je u tom trenutku bilo pedesetak vjernika, koji su u tom objektu obilježavali praznik Jom kipur.

Budući da mu to nije pošlo za rukom, napadač je nakon toga na ulici i u obližnjem lokalu ubio ženu i muškarca.

Uhapšen je kasnije, nakon višesatne potjere, i njemu se zasad pripisuje dvostruko ubistvo te pokušaj ubistva u devet slučajeva.

Prema riječima glavnog tužioca, napadač je direktnim prenosom napada i manifestom pokušao ostvariti isti utjecaj na istomišljenike širom svijeta kao i napadač na džamiju u Christchurchu na Novom Zelandu.

Ministar Seehofer (Kršćansko-socijalna unija – CSU) rekao je u četvrtak da je čin u Halleu “velika sramota” za Njemačku.

“Takvo što nakon Drugog svjetskog rata ne bi se smjelo dogoditi. Njemačka je nakon holokausta dala obećanje ‘Nikad više'”, rekao je on i najavio intenzivniju zaštitu jevrejskih objekata u Njemačkoj.

Merkel: Sretni zbog svake sinagoge

“Moramo pogledati istini u oči i sami sebi priznati da je opasnost od antisemitizma i desnog ekstremizma velika.”

Seehofer je, kao i njegov stranački kolega i bavarski ministar unutrašnjih poslova Joachim Herrmann, optužio desno-populističku Alternativu za Njemačku (AfD) da svojom retorikom mržnje prema strancima stvara podlogu za takve napade.

Njemačka kancelarka Angela Merkel prije toga je izrazila šokiranost počinjenim napadom i solidarnost s jevrejskom zajednicom u Njemačkoj.

“Sretni smo zbog svake sinagoge i svakog oblika jevrejskog života u Njemačkoj”, rekla je Merkel.

Izvor: Agencije