Tužilac: Beba u Bijelom Polju se ugušila

Stanković potvrdio da su nalazi Instituta za javno zdravlje pokazali prisustvo bakterija u bolnici u Bijelom Polju (Al Jazeera)

Smrt bebe rođene u bolnici u Bijelom Polju nastala je usljed ugušenja zbog krvarenja na plućima koje je uzrokovano infekcijom, potvrdio je vrhovni državni tužilac Crne Gore Ivica Stanković.

Kako pišu crnogorski mediji, Stanković je rekao da je u četvrtak ujutro stigao obdukcijski nalaz bebe preminule u Kliničkom centru, koja je u tu ustanovu prebačena zbog infekcije koju je dobila u bjelopoljskoj bolnici.

Stanković je potvrdio da su nalazi Instituta za javno zdravlje pokazali prisustvo bakterija u bolnici u Bijelom Polju, javio je podgorički radio Antena M.

“Bris je uzet sa 29 mjesta u bolnici u Bijelom Polju i pronađeno je prisustvo određenih bakterija. Ali, potrebno je da se o nekim stručnim pitanjima izjasni neko stručno lice, tako da o tome ne mogu više ništa reći”, pojasnio je.

Vrhovni državni tužilac, stoga, poručuje da će Tužilaštvo utvrđivati uzročno-posljedičnu vezu i neće ni u jednom momentu posustati u svom radu.

Rezultati Instituta za javno zdravlje

Stanković je ranije u četvrtak kazao da Tužilaštvo ne krije i nema namjeru kriti rezultate analiza Instituta za javno zdravlje, već da je posrijedi samo razjašnjavanje nekih stručnih pitanja.

Kazao je da se događajima u Bijelom Polju bavi Više državno tužilaštvo u tom gradu, dok se dijelom iz Kliničkog centra bavi Podgoričko više tužilaštvo.

U saopćenju Tužilaštva navedeno je da je Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju Institut za javno zdravlje dostavio rezultate mikrobioloških analiza briseva, rezultate uzoraka zraka i izvještaj o ispitivanju uzorka vode za piće uzetih 15. novembra iz Opšte bolnice u Bijelom Polju, sa odjeljenja Ginekologija/akušerstvo i Neonatologija-pedijatrija.

Iz Instituta nisu željeli saopćiti šta su utvrdili, pojasnivši da to ne mogu učiniti budući da je pokrenuta istraga.

Ostavke zvaničnika

Iz Ministarstva zdravlja Crne Gore ranije je saopćeno da je epidemiolog u petak uzeo 30 briseva radnih površina, inkubatora, pelena, kompresa, zavoja, gaza, porodilja, osoblja, kao i uzoraka zraka.

U Kliničkom centru je od 3. do 13. novembra primljeno petero novorođenčadi s infekcijom dobijenom u bjelopoljskoj bolnici, od kojih je jedno preminulo.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović i direktor bjelopoljske bolnice Tomislav Jeremić podnijeli su ostavku na te funkcije, zbog propusta u zdravstvenom sistemu.

Izvor: Agencije