Tužbe protiv Volkswagena od 8,2 milijarde eura

Njemački automobilski gigant VW je priznao da je varao na testovima emisija štetnih plinova (EPA)

Volkswagen je suočen sa zahtjevima za odštetu u iznosu od 8,2 milijardi eura koje je podnijelo 1.400 njemačkih investitora u 750 novih tužbi, priopćio je regionalni sud u Braunschweigu.

Sud nedaleko od sjedišta kompanije u Wolfsburgu priopćio je da su tužbe podnesene u utorak i da je angažirao dodatno osoblje kako bi ih obradio.

Podnositelji tužbi su dioničari koji strahuju da je 18. rujan bio posljednji rok za ovu pravnu akciju, prenosi Srna.

Na taj dan prošle godine u Americi je otkriveno da je Volkswagen godinama ugrađivao ilegalan softver u svoje dizelske motore, kako bi ispunio norme u vezi s emisijama štetnih plinova.

Varanje na testovima

VW je suočen s tužbama diljem svijeta zbog te afere, a kompanija je ranije izdvojila 16,2 milijarde eura za pokrivanje troškova tužbi.

Njemački automobilski gigant je priznao da je varao na testovima emisija štetnih plinova i ovog ljeta je pristao u SAD-u isplatiti 10,2 milijarde dolara na ime odštetnih zahtjeva u toj zemlji.

Kompanija odbija dobrovoljno isplatiti odštete kupcima automobila sa spornim motorima u Europskoj uniji, pozivajući se na različite zakonske norme u Americi i Europi.

Izvor: Agencije