Oglasi

Tužbe i smjene na Kosovu zbog afere 'pasoši'

Jedna osoba optužena, a tri kosovska zvaničnika smijenjena zbog afere zloupotrebe 1,4 miliona eura za štampanje pasoša.
Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi, prema riječima optužene Natali Velija, nije imao informacije u vezi s aferom "pasoši"Anadolija

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi smijenio je svog savjetnika i suspendirao izvršnog načelnika Agencije za civilne registre i direktora Direkcije za izradu ličnih dokumenata zbog afere vezane za zloupotrebu 1,4 miliona eura za izradu pasoša, u kojoj je optužena njemačka državljanka Natali Velija.
  
Velija je u srijedu na saslušanju kod tužioca odbila objelodaniti imena ljudi na čije račune je uplatila iznos od 1,4 miliona eura, a nakon što je Tužilaštvo odbilo njen zahtjev da bude svjedok saradnik.
   
Branilac optužene Tome Gashi je za prištinske medije izjavio kako je ona odbila govoriti o tome kome su uplaćena sredstava, ali da je na konkretno pitanje tužioca da li je u taj skandal umiješan i ministar Rexhepi, kazala da on nije imao nikakve informacije niti vezu s tim skandalom.

U međuvremenu je Rexhepi smijenio svog političkog savjetnika Sedata Gashija i suspendirao izvršnog načelnika Agencije za civilne registre Blerima Camaja, te direktora Direkcije za proizvodnju ličnih dokumenata Besnika Berishu, saopćio je MUP Kosova.

U saopćenju se ističe da je Gashi smijenjen "zato što nije odgovorio zadacima koje je imao, dok su Camaj i Berisha smijenjeni zbog loših odnosa sa svojim podređenima".
   
Camaj je u izjavi za prištinske medije rekao da će se žaliti na odluku ministra Rexhepija i da nema nikakve veze sa aferom 'pasoš'.

Austrijska štamparija negira optužbe
   
Istovremeno Austrijska državna štamparija (OeSD), koja je preuzela prije godinu dana posao izrade biometrijskih pasoša za MUP Kosova, negira optužbe njemačke državljanke da je od "Austrijanaca imala nalog da podmiti visoke službenike kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova".
   
„Optužbe gospođe Velija su apsurdne. Mjesecima pokušavamo da dobijemo 1,4 miliona eura, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova nas je stalno pozivalo na čekanje“, rekao je šef OeSD-a Reinhart Gausterer bečkom dnevniku Standard.
    
Umjesto OeSD-u, Ministarstvo je prebacilo 1,4 miliona eura na račun Natali Velija, a ona je, kako je naveo bečki list, dio novca koristila za podmićivanje visokih službenika.
   
OeSD, kako je objasnio Gausterer, uključio je Ambasadu Austrije na Kosovu, koja je ga je potom informirala da je traženi novac isplaćen Natali Velija.
   
„OeSD je postao svjedok malverzacija. Zbog toga smo predali naše viđenje Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova i EULEX-u“, dodao je Gausterer.
   
Natalija Velija je poznata austrijskim vlastima, pošto je sedmog juna prošle godine Austrijska agencija za razvoj (ADA) na Kosovu protiv nje podnijela prijavu zbog sumnje u krivično djelo pronevjere.

Izvor: Agencije