Tužba roditelja protiv škole i Ministarstva

Blizu 130 bošnjačkih đaka ne ide u školu od 2. septembra, a njihovi roditelji traže da se uvaže zahtjevi za uvođenjem nacionalne grupe predmeta (AFP)

Bošnjački povratnici u Vrbanjce kod Kotor Varoši, čija djeca zbog odbijanja Ministarstva prosvjete bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska da u nastavni program uvede grupu nacionalnih predmeta, angažirali su advokata i podigli tužbu protiv Osnovne škole “Sveti Sava” i entitetskog Ministarstva prosvjete radi kršenja međuentitetskog Privremenog sporazuma o pravu na grupu nacionalnih predmeta.

„Ovo je odgovor na zahtjev direktorice O. Š. ‘Sveti Sava’, upućen Osnovnom sudu Kotor Varoš, za pokretanjem sudskog postupka protiv nas, u kojem se traži utvrđivanje odgovornosti za, kako tvrde, zanemarivanje djece i izricanje novčane kazne u iznosu od 100 do 500 KM (50 do 250 eura), s tim da se to kažnjavanje ponavlja sve dok se djeca ne vrate u školu“, pojasnila je za agenciju Anadolija Hava Varoš, majka dvoje učenika iz Vrbanjaca.

Ona je kazala je da su im „plave koverte od škole dostavljene u subotu, te da se u tužbi Sudu navodi da je razlog bojkota nastave “zahtjev roditelja da se njihovoj djeci omogući uvođenje u nastavu grupe nacionalnih predmeta“.

„Time oni pobijaju sami sebe, jer priznaju da mi ne kršimo zakon, već samo tražimo ravnopravnost za svoju djecu u obrazovanju što nam po zakonu i pripada. Zato smo se i jutros okupili pred školom i nastavili s protestima”, izjavila je Varoš.

Isti tretman

Podsjetila je da su se u prošli petak, na poziv upućen samo putem medija, roditelji iz Vrbanjaca sastali s ministrom prosvjete RS-a Goranom Mutabdžijom u Banjoj Luci.

„Na sastanku koji je trajao manje od pola sata ministar je samo ponovio da je spreman da se kao dopunska nastava uvede jedan čas bosanskog jezika sedmično, što smatramo neprihvatljivim. Iz cijelog razgovora bilo je i više nego jasno da i sam ministar čeka da ovu situaciju umjesto njega riješi neko drugi. Kazao je da se iz institucija RS-a na njega vrši pritisak da donese odluku o okončanju školske godine“, dodala je Varoš.

Prema njenim riječima, „roditelje sve ovo nije pokolebalo u namjeri da za svoju djecu izbore prava koja im po zakonu pripadaju“.

„Želimo isti tretman za našu djecu kakav imaju bošnjački učenici u više od 20 škola u RS-u. Zato smo između ropstva i borbe izabrali borbu, jer mi živimo u BiH i naša djeca imaju pravo da uče bosanski jezik i bosansku historiju“, poručila je Varoš.

Mutabdžija: Djeca moraju ići u školu

Mutabdžija je u ponedjeljak izjavio kako djeca u Vrbanjcima moraju ići u školu, te ponovio stav RS-a o ovom problemu, ističući da se zakon mora poštovati.

„Naš stav je jasan i spremni smo da razgovaramo sa svima“, rekao je Mutabdžija u izjavi novinarima u Banjoj Luci, komentirajući informacije da su roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca, također, angažirali advokata i podigli tužbu.

Blizu 130 bošnjačkih đaka ne ide u školu od 2. septembra, a njihovi roditelji traže da se uvaže zahtjevi za uvođenjem nacionalne grupe predmeta i zapošljavanjem pomoćnog osoblja u školi u skladu s nacionalnom strukturom stanovništva.

Bošnjački đaci predstavljaju 52,78 posto djece koja pohađaju nastavu u toj područnoj školi.

Izvor: Agencije