Oglasi

Tužba protiv Srbije može biti povučena

Hrvatski predsjednik izjavio da je ta tužba protiv Srbije za genocid praktična posljedica historijskih okolnosti i da se mnogo toga promijenilo od kada je podnesena.
Ivo Josipović je istakao da je u protekle tri godine u odnosima između Hrvatske i Srbije učinjen veliki napredakAFP/Getty

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović poručio je da će Hrvatska povući tužbu za genocid protiv Srbije čim budu ispunjena očekivanja Zagreba.

Josipović je za bečki dnevnik Der Standard rekao da je ta tužba praktična posljedica historijskih okolnosti i da se mnogo toga promijenilo od kada je podnesena.

"Ako naša očekivanja, koja su izražena tužbom, budu ispunjena dogovorom dvije Vlade, ona više neće biti potrebna", objasnio je Josipović.

Napredak u odnosima

Kao obrazloženje zašto se još nije sastao sa kolegom Tomislavom Nikolićem, Josipović je naveo da se još nisu našli na "zajedničkim talasima" i da je uzrok tome "izvjesna retorika", te da prvo treba preduzeti konkretne korake naprijed.

On je istakao da je u protekle tri godine u odnosima dvije zemlje učinjen veliki napredak.

Osvrnuvši se na rad lokalnog pravosuđa u vezi sa ratnim zločinima, Josipović je rad hrvatski sudova ocijenio sve boljim, Specijalni sud u Srbiji veoma dobrim, a za BiH je rekao da se "čini da su voljni".

Kada je riječ o problemu sa uvođenjem dvojezičnih oznaka u Hrvatskoj, Josipović je poručio da zakoni i prava manjina moraju biti poštovani i da će zakon biti primijenjen.
 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.