Tužba protiv Clinton zbog napada u Bengaziju

FBI je zaključio da je Clinton bila 'izuzetno neoprezna' sa povjerljivim informacijama na svom serveru (EPA)

Porodice dvojice muškaraca poginulih u napadu na Konzulat Sjedinjenih Američkih Država u Libiji 2012. godine uložile su tužbu u kojoj za njihovu smrt krive predsjedničku kandidatkinju demokrata Hillary Clinton, odnosno njeno “nemarno rukovanje” povjerljivim informacijama.

Dok je bila američka državna sekretarka, Clinton je obavljala zvanične poslove preko svog privatnog servera kod kuće, što je, kako tvrde njeni kritičari, izložilo zvaničnu korespondenciju američke administracije mogućim hakerskim napadima stranih vlada ili napadača, javlja AFP.

Istraga FBI-ja

FBI je prošlog mjeseca zaključio da je Clinton bila “izuzetno neoprezna” sa povjerljivim informacijama na svom serveru, ali nije preporučio krivičnu prijavu protiv nje.

Roditelji dva američka sigurnosna agenta, koji su radili u Konzulatu u Bengaziju, navode u svojoj tužbi protiv Clinton da su napadači pomoću informacija sa njenog privatnog servera uspjeli da utvrde gdje se oni nalaze.

U napadu na Konzulat, koji se dogodio dok je Clinton bila državna sekretarka, ubijena su četvorica Amerikanaca, uključujući ambasadora SAD-a u Libiji Christophera Stevensa.

Izvor: Agencije