Oglasi

Tutankamonov grob u punom sjaju nakon desetljeća restauracije

Freske na zidovima i stropu su restaurirane i vraćene u prvobitno stanje u kakvom su bile kada je britanski arheolog Howard Carter prvi ušao u grobnicu 1922. godine.
Proces restauracije trajao je deset godinaEPA-EFE

Stotinu godina nakon otkrića Tutankamonovog groba, u kojem je pronađen mumificiran dječak-kralj pokopan prije više od 3.000 godina, završen je projekt restauracije i sanacije oštećenja od prašine, vlage i posjetitelja.

Freske na zidovima i stropu također su restaurirane i vraćene u prvobitno stanje u kakvom su bile kada je britanski arheolog Howard Carter prvi ušao u grobnicu 1922. godine.

U procesu koji je trajao deset godina, u grobnici su zamijenjeni drveni podovi, rasvjeta i rampe, što znači da je i sam Tutankamon morao biti premješten.

'Stresno pomicanje mumije'

"To je nevjerovatno dragocijen izložak, tako da je bilo jako stresno pomicati mumiju", rekao je Neville Agnew, direktor za komunikaciju Konzervatorskog instituta Getty sa sjedištem u Los Angelesu, koji je vodio radove.

"Bio sam užasnut", kazao je Agnew o operaciji podizanja mumije i njenog 250 kilograma teškog sanduka i njihovog nošenja.

Drevna grobnica u Dolini kraljeva restaurirana je nekoliko puta prije, ali nikada ovako planski i detaljno.

Konzervatori, arhitekti, stručnjaci za okoliš i naučnici prvo su radili analize, koje su trajale gotovo pet godina, i koje su pokazale utjecaj okoliša, kao i oštećenja koja su napravili posjetitelji, među kojima su ogrebotine i grafiti.

"Vodena para nastala disanjem posjetitelja utječe na sve u grobnici", rekao je Hussein Shaboury, profesor umjetnosti sa Univerziteta u Aleksandriji, dodajući da je tamo, također, bilo teško disati.

"Morali smo to promijeniti i stvoriti metodu da u grobnicu ulazi svježi zrak i da cirkulira na način da se sav zrak u grobnici promijeni za 30 minuta."

Jedina neopljačkana grobnica

Tutankamonova grobnica je otkrivena 1922. godine u Dolini kraljeva, nedaleko od Luksora.

To je jedina grobnica iz faraonskog Novog kraljevstva (1550 - 1069. godine prije nove ere) koja je pronađena netaknuta, odnosno neopljačkana.

Vjeruje se da je Tutankamon vladao od 1334. do 1325. godine prije nove ere, za vrijeme XVIII dinastije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.