Tusk: Zapadni Balkan od vitalnog značaja za EU

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je da su tenzije i podjele na zapadnom Balkanu “izmakle kontroli” i da je to djelomično zbog “nezdravog uticaja spolja”, poručivši da je taj region od vitalnog značaja za Evropu.

Tusk je, na sastanku lidera EU u Briselu, rekao da će predložiti liderima da preduzmu akcije, uključujući i izradu strategija.

“Zemljama regiona poruka je jasna: EU ostaje vjerna obećenjima datim u Solunu i u potpunosti predana stabilnosti i prosperitetu regiona”, istakao je Tusk tokom prvog dana sastanka lidera zemalja članica EU-a u Briselu.

Evropska perspektiva zapadnog Balkana

Predsjednik Evropskog vijeća je izrazio želju da će svi EU lideri jednoglasno ponoviti svoju podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana.

Tusk je ranije kazao da je situacija na zapadnom Balkanu krhka i pozvao lidere EU-a da na samitu u četvrtak razmotre situaciju u regionu.

Tusk je u pozivnom pismu, upućenom u utorak, premijerima i predsjednicima 28 zemalja članica EU-a naveo da će zapadni Balkan biti tema prvog dana samita lidera EU-a, zakazanog za 9. i 10. mart u Briselu.

Također je naveo da je na ovoj temi insistirao jedan broj lidera EU-a tokom prethodnog sastanka, a usljed rasta zabrinutosti zbog posljednjih dešavanja u regionu. 

“EU će zadržati angažman na zapadnom Balkanu i ispunjavati svoje obaveze”, poručio je Tusk u pismu koje je poslao na adrese lidera EU-a.

Pred sastanak lidera EU-a Vijeće ministara vanjskih poslova, na čelu sa šeficom diplomatije EU-a Federicom Mogherini, razmatralo je situaciju na zapadnom Balkanu.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker najavio je u četvrtak da će tokom večere u novoj zgradi ”Evropa” u Briselu biti potvrđena evropska perspektiva zapadnog Balkana.

Pogoršana stabilnost i odnosi

”Moramo potvrditi nedvosmislenu evropsku perspektivu država zapadnog Balkana. To mora i bit će potvrđeno večeras”, najavio je on uoči samita lidera EU-a u Briselu.

Jednoglasan zaključak jest da se EU mora više angažirati u regionu.

Evropski ministri ocijenili su da se napuštanje fokusa EU-a s regiona odrazilo na pogoršanje stabilnosti i u samim državama zapadnog Balkana i u njihovim međusobnim odnosima.

Očekuje se da se među pisanim zaključcima Evropskog vijeća, koje će u četvrtak i petak donijeti lideri EU-a, nađe i dio koji se odnosi na Zapadni Balkan.

Očekuje se da Evropsko vijeće još jednom potvrdi evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i posvećenost EU-a regionu.

Lideri evropske 28-erice trebali bi iz Brisela put Balkana poslati poruku koja se odnosi na nastavak angažiranja EU-a na svim nivoima u regionu, počevši od podrške stabilnosti do produbljivanja političkih i ekonomskih odnosa EU-a s tom regijom.

Izvor: Agencije