Tusk: Zagovornici Brexita zaslužuju posebno mjesto u paklu

Irski premijer rekao je da je sporazum o razdruživanju koji je May dogovorila s Briselom 'najbolji mogući' (EPA)

Evropska unija neće ponovo pregovarati o Brexitu, poručio je u srijedu predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

Rekao je da oni koji su podržavali izlazak Velike Britanije iz Evropske unije bez razumijevanja kako da ga provedu zaslužuju posebno mjesto u paklu.

Tusk je govorio dan uoči dolaska britanske premijerke Therese May u Brisel, gdje želi dogovoriti izmjene u već ispregovaranom sporazumu, s obzirom na to da su ga britanski zastupnici odbili potvrditi.

Zato je potpuno neizvjesno kako će završiti razdruživanje Londona od EU-a iako je do predviđenog roka, 29. marta, ostalo samo sedam sedmica.

Odbivši još jednom njen prijedlog da se ponovo pregovara o Brexitu, posebno o spornom “backstopu”, tj. granici s Irskom, Tusk je ponovio da bi volio da London odustane od izlaska, ali i poručio da je EU spreman i za scenarij razdruživanja bez dogovora.

Farage: Već to mi se čini kao raj

Tusk ipak ne vjeruje da je odustajanje od izlaska moguć scenarij jer su Brexitu predani i premijerka i čelnik britanske opozicije.

“Pitam se kako izgleda to mjesto u paklu u koje će otići oni koji su podržavali Brexit bez ikakve ideje kako ga sigurno provesti”, rekao je Tusk na zajedničkoj konferenciji za novinare s irskim premijerom Leom Varadkarom.

Njegov komentar objavljen je na Twitteru.

Odgovorio mu je Nigel Farage, eurozastupnik i bivši čelnik euroskeptične stranke UKIP, koja je pritiskala britansku vladu da raspiše referendum o Brexitu.

“Nakon Brexita oslobodit ćemo se neizabranih, arogantnih nasilnika kakav ste Vi – već to mi se čini kao raj”, odgovorio je Farage.

Irski premijer Varadkar rekao je da je sporazum o razdruživanju koji je May dogovorila s Briselom “najbolji mogući”.

Britanska politička nestabilnost još je jedan dokaz zbog čega je “backstop” potreban, istakao je Varadkar.

Parlament odbio potvrditi sporazum

“Backstop” je najveća prepreka ratifikaciji sporazuma, zbog čega je sredinom januara većinom glasova britanski parlament odbio potvrditi sporazum.

Naknadno su britanski zastupnici usvojili da traže da se ponovo pregovara o zaštitnom mehanizmu, koji osigurava da ne dođe do uspostave fizičke granice na irskom otoku.

“Backstop” je zaštitni mehanizam, garancija da po izlasku Velike Britanije neće biti ponovo uspostavljena granica na irskom otoku između Republike Irske, članice EU-a, i Sjeverne Irske, koja pripada Ujedinjenom Kraljevstvu, a bio bi aktiviran samo u slučaju da u prijelaznom periodu, koji, po sporazumu o razdruživanju, traje do kraja 2020, ne bude pronađeno neko inovativno rješenje koje bi otklonilo potrebu za uspostavu graničnih kontrola.

“Backstop” predviđa da Velika Britanija i EU čine jedinstveno carinsko područje i stoga nema potrebe za uvođenjem graničnih kontrola.

On po svojoj prirodi ne može biti vremenski ograničen jer u tom slučaju prestaje biti ono što jest, garancija da neće doći do uspostave granice.

Nema pregovora o ispregovaranom sporazumu

Međutim, mogućnost da Velika Britanija ostane trajno u carinskoj uniji s EU-om posve je neprihvatljiva zagovornicima izlaska iz EU-a, koji su u referendumskoj kampanji isticali upravo mogućnost sklapanja trgovačkih sporazuma s trećim zemljama kao najveću dobit od napuštanja EU-a.

Ostankom u carinskoj uniji Velika Britanije ne bi mogla zaključiti sporazume o slobodnoj trgovini sa, naprimjer, SAD-om ili Australijom.

Evropski je stav da se o već ispregovaranom sporazumu ne može ponovo pregovarati.

S obzirom na stavove dviju strana, sve je bliža mogućnost izlaska Velike Britanije iz EU-a bez ikakvog sporazuma, što znači i bez prijelaznog perioda, koji bi preduzećima i građanima omogućio postepeno prilagođavanje.

Izvor: Agencije