Tusk usporedio politiku poljske Vlade s ruskim ciljevima

Donald Tusk
Netrpeljivost između bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska i vladajuće poljske stranka Pravo i pravda traje godinama (EPA)

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u nedjelju je rekao da je zabrinut oko sličnosti politike koju provodi desna poljska Vlada s onim što je opisao “planom Kremlja”.

Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda u sve je većim sukobima s Europskom unijom i Tuskom otkad je on stupio na tu dužnost krajem 2015. godine.

Netrpeljivost između bivšeg poljskog premijera Tuska i PiS-a traje već godinama, a ta se stranka s Bruxellesom svađa oko imigracije, krčenja drevne Bjelovjeske šume i stavljanja sudova i medija pod kontrolu vlasti.

Tenzije između Poljske i Ukrajine

Tusk, “arhetipski” neprijatelj čelnika PiS-a Jaroslawa Kaczynskog, u ožujku je dobio novi mandat predsjedavajućeg na EU sastancima, a jedina država koja je bila protiv produljenja njegove funkcije bila je Poljska

“Upozorenje! Žestok sukob s Ukrajinom, izolacija unutar EU-a, odmak od vladavine prava i slobode sudstva, napadi na nevladin sektor i slobodne medije – PiS-ova strategija ili plan Kremlja?”, upitao je Tusk na svom Twitter profilu, prenosi Hina.

Tusk se, između ostalog, referira na činjenicu da je Ukrajina u subotu pozvala na razgovor poljskog veleposlanika u Kijevu, nakon što je Poljska odbila u državu pustiti ukrajinskog dužnosnika, što je posljedica eskalacije tenzija između te dvije zemlje koje imaju kompliciranu zajedničku povijest.

Tusk nije pojasnio što je mislio pod “planom Kremlja”.

U svibnju je pozvao čelnike država G7 da se drže svoje politike sankcija prema Rusiji zbog ukrajinske krize.

Također se svrstao uz članice EU-a poput Poljske i baltičkih država u njihovom prosvjedu protiv novog plinovoda koji će povezivati Rusiju i Njemačku. 

Vlada odbacuje optužbe

Poljska Vlada odbacuje optužbe Bruxellesa da potkopava vladavinu prava ili izolira svoju državu unutar EU-a te tvrdi kako mora reformirati nedjelotvorni poljski pravosudni sustav i stati iza poljskih interesa u Europi.

Većina europskih zastupnika u srijedu je zatražila kaznu za euroskeptičnu poljsku Vladu, tvrdeći da radi protiv vladavine prava i promovira netoleranciju.

Poljska premijerka Beata Szydlo je u odgovoru na Tuskov komentar na svom Twitter profilu napisala:

“@donaldtusk kao @eucopresident nije učinio ništa za Poljsku. Danas, kad koristi svoj položaj da napada poljsku Vladu, on napada Poljsku.”

Izvor: Agencije