Oglasi

Tusk: Unija i London mogu postići kompromis oko Brexita

Prvi čovjek Evropskog vijeća je istakao kako je moguće doći do dogovora dobrog za sve u vezi izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.
Prije samita Donald je kazao kako su neki dijelovi plana britanske premijerke Therese May bili korak u pravom smjeruEPA

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je izjavio kako je uvjeren da Evropska unija i Velika Britanija još uvijek mogu postići kompromis oko izlaska te zemlje iz EU-a, odnosno oko Brexita, prenose agencije.

Njegovi komentari su uslijedili nakon što je postalo jasno kako nema napretka u razgovorima EU lidera tokom samita u austrijskom gradu Salzburgu.

"Razumijevajući logiku pregovora, ostajem uvjeren da je kompromis, dobar za sve, još uvijek moguć. Kažem to kao blizak prijatelj Ujedinjenog Kraljevstva i istinski poštovatelj premijerke [Therese[ May“, poručio je Tusk u izjavi.

On je izjavu dao nakon što je May u petak rekla kako su se pregovori našli u slijepoj ulici i, nakon što su čelnici EU-a kritizirali njenu ponudu, pozvala Uniju da iznese svoj prijedlog.

Prije samita je Tusk kazao kako su neki dijelovi plana britanske premijerke bili korak u pravom smjeru, premda na prijedlozima o irskoj granici i ekonomskoj saradnji treba još raditi.

May: Odlazak i bez dogovora

May je u četvrtak u Salzburgu kazala kako se Velika Britanija priprema napustiti EU i u slučaju da sporazum o uvjetima njenog odlaska ne bude postignut, odnosno ako joj se prijedlog ne učini prihvatljivim.

Ona je rekla kako će se jedino složiti s prijedlogom za irsku granicu ukoliko se on odnosi na cijelu Veliku Britaniju, prenio je Reuters.

"Ukoliko nema dogovora o uvjetima prihvatljivim Velikoj Britaniji, onda se spremamo da sporazuma neće ni biti", kazala je May na konferenciji za novinare u Salzburgu, nakon sastanka s liderima EU-a.

Ovaj njen istup našao se na udaru medija, protivnika u Londonu, ali i šire.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.